1 kg liszt
5 dkg élesztő
1 kk. cukor
víz, amennyit a tészta felvesz (kb. 5-6 dl)
A töltelékhez:
1 kg pityóka (krumpli)
4 db hagyma
só
3 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
5 db tojás
Először a kelt tésztát készítjük el. Az élesztőt a cukorral langyos vízben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Annyi langyos vízzel, amennyit a tészta felvesz, közepesen lágy tésztát dagasztunk. Ha a tészta felülete szép sima, és elválik a kéztől, illetve az edény falától, akkor letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A krumplit megfőzzük, és miután langyosra hűlt, burgonyatörőn áttörjük. A hagymákat felaprítjuk és olajon üvegesre dinszteljük., majd az áttört burgonyába keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, majd jól összekeverjük. Megvárjuk, amíg a hagyma kicsit kihűl, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Semmiképpen ne adjuk addig a töltelékhez a tojást, amíg a hagyma nem hűlt ki.
Ezután tépjünk egy zsemlényi gombócot a megkelt tésztából, cseppentsünk egy pici olajat a közepébe, hogy ne ragadjon le, és nyújtódeszkán kör alakúra és jó vékonyra nyújtsuk ki. Ezután egyenletesen kenjük meg a krumplis töltelékkel, kb. 2 centi vastagon, és a tészta széleit hajtsuk be középre, majd kicsit nyomjuk be, hogy megtartsa a tölteléket. Vigyázzunk, lehetőleg ne szakadjon el a tésztánk. Olajozott tepsibe helyezzük a megtöltött batyukat, és előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük. (Ha kimarad a kelt tésztából, akkor kis kalácsokat is készíthetünk belőle.)
Keverd össze a liszteket, a fűszereket, az őrölt mandulát és dolgozd össze a hideg kókuszzsírral. Ha van robotgéped, használd azt. Add hozzá a tojást és a reszelt sajtot. Helyez...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekever melegszendvics sütőben kisüt
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összemorzsolom a margarinnal, majd hozzáadom a többi anyagot. A reszelt sajtból egy keveset félre teszek amit majd a tetejére szórok. Amikor mindezt szépen összegyúrtam,...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűBe kell ismernem, hogy a köztem és a muffin között lévő köteléket a lustaság erősítette meg. Nagyon ettem volna valami virslis-tésztás finomságot, de egyszerűen nem volt kedvem ke...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű