Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
csipet só
3-4 ek. cukor
3 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja
kb. 2.5 dl tej
5 dkg olv. vaj
2,5 dkg élesztő
Rétegezéshez:
kb. 15 dkg őrölt dió
4-5 ek. porcukor (ízlés szerint)
kb. 8 dkg olvasztott vaj
Kenyérsütőgép dagasztó programjával, de akár kézi mixerrel is összeállítható a tészta. Egy kissé lágyabb kalácstésztát készítek, majd duplájára kelesztem. Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtom, közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatom. Egy kb. 26 cm-es tortaformát olvasztott vajjal kikenek. Egy tálkába olvasztott vajat, egy másikban cukrozott diót készítek elő. A kiszaggatott tésztákat először a vajban, utána a cukros dióban forgatom meg, majd a tortaformába teszem egymás mellé, de nem túl szorosan. Két réteg tészta kerül a formába, a kimaradt diót a tetejére szórom.
Míg a sütőt előmelegítem 180 fokra egyruhával letakarva újrakelesztem. Kb. 40 perc alatt sül szép pirosra, ha kell félidőben fóliát borítok rá.
Borsodóval szeretem:
2 dl fehérbor
1 dl víz
1 citrom héja
fél citrom leve
4-5 ek. cukor
1 tk. liszt
2 tojás sárgája
2 tojás habbá vert fehérje
Horváth Ilona féle sodó. A bort a citromhéjjal felforralom. A vizet, lisztet, cukrot és a tojások sárgáját simára keverem, a felforrt bort óvatosan hozzáöntöm. Visszateszem a tűzre és állandó kevergetés mellett lassú tűzön besűrítem. Végül a tojáshabbal is elkeverem.
Az első réteg hozzávalóit összegyúrjuk és egy tepsibe (28x36 cm) nyomkodjuk. A túrót a felvert tejszínnel és a cukrokkal összekeverjük és a kekszre kenjük. Erre jön a két felvert p...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kihűlt tésztát annyi vajjal és sajtkrémmel keverjük ki, amennyitől a tészta puha, formázható, de nem szétfolyós lesz. Akkor jó, ha a megformázott golyó 20 perc után sem veszíti e...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesA vaj (margarin ) kivételével kézi habverővel a hozzávalókat kikeverem , margarínos meleg serpenyőbe öntön én a legkisebb lángon kb. 20 percig felő alatt sütöttem aztán tálra borít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mazsolát rumba áztatjuk, a dió 2/3-át ledaráljuk, 1/3-át durvára vágjuk. Utána megsütjük a piskótákat, egyenként. A simához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy cs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű