menu

Családireceptkönyv.hu

Dobos torta Eta módra


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Piskóta lapok hozzávalói:
12 tojás
24 dkg porcukor
24 dkg finom
4 gr sütőpor

Csokis krém:
7 egész tojás
25 dkg kr.cukor
30 dkg főző csoki
5 dkg kakópor
25 dkg teavaj
25 dkg margarin
Pirított cukorhoz:
18 dkg kristály cukor
1 kk teaval
4-5 csepp ecet

Elkészítés:


z első lépés, hogy tekercses sütőpapirból hajtogatok 8 lapot úgy hogy a 26 cm-s tortasütőmet rá tudjam tenni, majd ceruzával megjelölöm s kinyírom egyszerre a 8 kerek papírt amin a lapokat fogom egyenként sütni. Ez a dobos torta 8 lapból áll. Kell még hozzá 3-4 tepsi.
2 keverést csinállok: 6 tojásból, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, pici sütőpor, ez hagyományos piskóta tészta alap elkészítése. A tepsikre teszek a kinyírt sütőpapirból és a masszát elosztom 4 fele lehetőleg szépen egyformán elosztva és elsímitva. Egyenként sütöm előmelegített sütőbe kb 10 percig 200 fokon,,,szép színe legyen, vigyázni kell hogy nesüssük barnára mert vékony lapokat kapunk. Még langyosan leszedem róluk a sütőpapirt. 2X ismétlem, így lesz meg a 8 lap. A legszebb lapot félre teszem amire megy a pirított cukor s az megy a torta tetjére.
A pirított cukrot el lehet késziteni mert annak is kikell hülni. 18 dkg kr.cukrot bele teszek egy kissebb lábosba és állandóan keverem közepes tüznél, mikor elolvadt teszek bele 1 KK teavajat és 5 csepp ecetet, átt keverem s öntöm a lapra, símitom késsel s egy hosszú kés felső felét át húzok vajkockán s máris bejelőlöm a pir.cukron a csíkokat, ügyesen kell vele dolgozni mert a pirított cukor gyorsan köt.
Gőzfürdőn álandó keverréssel megfőzöm a tojásokat a cukorral, kb 10 percig, amikor olyan meleg hogy az ujjad nem bírja bele rakom a főző csokit és az átszitált kakaóport, keverem míg elolvad és besürüsödik az egész, majd lehüttöm a csoki krémet.

Egy tálba teszek 30 dkg teavajat s 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral mixerrel habosra keverem.
Amikor már szép sima rakom hozá a kihült csoki krémet s jól összekeverem mixerrel. A krémből hagyok a torta oldalára és a díszítésre, A torta lapokat megtöltöm lehetőleg egyformán a csoki krémmel s a tetejére elhelyezem a pirított cukros lapot. A torta oldalát körbe kenem krémmel s izlés szerint díszítem.
Ez a dobos torta 8 lapból áll s kb 3 kiló. Ha kissebbet sütök ugyanígy készíttem csak a hozzávalók
1/3-val kevesebbet használlok, így 6 lap lesz és kb 2,1kiló a torta.
Egy picit macerásnak tünik, próbáltam aprólékosan leírni,,,de megéri sütni mert isteni finom s nem túl vajas s nem is túl édes!

Dobos torta Eta módra

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Krémes - Ferdinánd kalács
Krémes - Ferdinánd kalács

1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. 2. Összegyúrjuk a többi hozzávalóval a tejjel óvatosan apránként lágyabbra gyúrjuk. 1/2 órát kelesztjük. 3. Négyszögletes...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Túrós-rácsos pite
Túrós-rácsos pite

37x30-as tepsihez: A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítjuk és hűtőbe tesszük fél órára.Addig kikeverjük a tölteléket. Ha letelt az idő ketté vesszük és egy 32x24 cm-es tepsi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Pudingos - Cseresznyés krémes szelet
Pudingos - Cseresznyés krémes szelet

1. A margarint kikavarjuk a porcukorral, vaníliás cukorral, sorra hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindenikkel alaposan kikeverve, ezután hozzátesszük a sütőporral elvegyített liszte...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Kossuth Kifli (Mama)
Kossuth Kifli (Mama)

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk