menu

Családireceptkönyv.hu

Szalagos fánk


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 g finomliszt,
20 g élesztő,
50 g porcukor,
50 g vaj,
2 tojássárgája,
½ deci rum,
késhegynyi só,
kb. fél liter tej,
a sütéshez olaj,
a tálaláshoz sárgabarack lekvár;

Elkészítés:


Készítsünk kovászt 3 deci langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral és 3 evőkanál liszttel. A maradék porcukorral keverjük ki a tojássárgájákat, majd adjuk az érett kovászhoz. Langyosítsuk meg a vajat, és keverjük a masszánkhoz a liszttel együtt (amit mindig szitáljunk át, nem csak az esetlegesen belekerült szennyeződés miatt, hanem mert a szitálással fellazítjuk a lisztet), a rummal és annyi langyos tejjel, amennyiben a sót feloldottuk. Lágy tésztát kapunk. Fakanállal 20 percig keverjük, dagasztjuk.


Kenyérsütő géppel ezeket a műveleteket megspórolhatjuk: minden összetevőt beleteszünk, és tésztakeverő programra állítva összekeverjük, majd megdagasztjuk.


Mikor elkészül a tészta, langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük, utána lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel ujjnyi vastagra kinyomkodjuk. Fánkszúróval (ha nincs, vizespohárral) kiszaggatjuk, és még fél órán át kiszaggatva is kelesztjük.


Az olaj hőfokát próbasütéssel teszteljük: középforró, enyhén bugyogó olaj a megfelelő. Sütéskor a megkelt fánk felső része kerüljön alulra. A sütés kezdetén fedjük be az edényt, de miután átfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki papírtörlőre, még forrón hintsük meg vaníliás porcukorral.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Máktorta meggylekvárral és citromhabbal
Máktorta meggylekvárral és citromhabbal

1Előkészítésként melegítsük elő a sütőt 180 C-ra és vajazzunk ki egy tepsit (kb. 20x30 cm-eset). 2A puha vajat és a cukrot egy nagy tálban robotgéppel kb. 2-3 perc alatt összekava...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Tejes pite
Tejes pite

Egy kb. 30 X 24 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk, kilisztezünk. Beleszórjuk az átmosott, lecsurgatott meggybefőttet. A tojásokat elkezdjük habosítani. Ha kissé kihabosodtak, hozzá...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dobos Anna
Hamis aranygaluska muffin
Hamis aranygaluska muffin

A tojást a cukorral és az olajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot és a sütőporos liszttel elkeverjük. A muffin sütőt kivajazzuk, a masszából egy kanálnyit teszünk a sü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jucus
Zablisztes piskóta
Zablisztes piskóta

1. A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük. 2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. 3. A lisztes keveréket a tojássárgájás keverékhez adjuk, majd óvatosan hozz...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk