54 darabhoz
a piskótalapokhoz:
• 6 tojás
• 2 evőkanál víz
• 18 dkg cukor
• 20 dkg liszt
• 1 csapott kávéskanál sütőpor
• 4 evőkanál olaj
a krémhez:
• 3 dl tej
• 3 púpozott evőkanál liszt
• 12 dkg vaj
• 10 dkg porcukor
• 1 teáskanál vaníliakivonat
a mázhoz:
• 50 dkg porcukor
• 80-90 ml víz
• pár csepp citromlé
• ételfesték
Kétfelé vesszük a piskóta hozzávalóit, és két lapot sütünk belőle. Az egész tojásokat a cukorral és a vízzel addig verjük, amíg a massza ki nem fehéredik, és a térfogata is meg nem nő. Hozzáadjuk az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt, 24 x 36 cm-es tepsibe simítjuk, majd 180 fokra melegített sütőben megsütjük a piskótalapot. Hűlni hagyjuk.
Csomómentesre keverjük a lisztet a tejjel, sűrű krémet főzünk belőle, majd teljesen kihűtjük.
Kikeverjük a vajat a cukorral és a vaníliakivonattal, hozzáadjuk a főzött krémet, és habverővel kihabosítjuk. Megtöltjük a lapokat a krémmel, és pár órát hűtőben tartjuk. 4 x 4 cm-es kockákra vágjuk, majd rácsra helyezzük a süteményt.
A porcukorból, vízből és a citromléből mázat készítünk, és bevonjuk vele a kockákat. Ha színes mázat szeretnénk, pár csepp ételfestékkel színezhetjük. Eltérő színű mázból - vékony csőrű habzsákkal vagy sarkán kivágott nejlonzacskóval - mintát rajzolhatunk a tetejére. Szobahőmérsékleten 1-2 órát szárítjuk, majd mignonpapírba rakjuk a kész süteményeket.
A szalalkálit oldd fel a langyos tejben. A lisztet szitáld egy tálba, és morzsold el a vajjal. Add hozzá a tojást, a szalalkálit, a kétféle cukrot. Gyúrd össze, majd oszd öt egyenl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rizst feltesszük főni a vízben. Amikor beszívta az összes vizet, akkor hozzáadjuk a vajat, és felöntjük a tejjel. Teszünk bele kevés cukrot, és vaníliás cukrot. Időnként megkever...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA tésztához a tojások fehérjét habbá verjük, sárgájukat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát, kakaót, összeforgatjuk és piskótát sütünk belőle. A krémhez...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikavarjuk a cukorral. A csokoládét felolvasszuk, belekeverjük a vajat és kihűtjük, majd összedolgozzuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű