250 g vaj
310 g sima liszt
4 ek tej
1 nagy tojás
1 tojássárgája a kenéshez
250 g reszelt ementáli sajt (lehet hozzákeverni füstölt sajtot is)
só
A liszthez hozzáadom a sajt 1/3 részét, a vajjal összedolgozom. Belekeverem a sót, majd a felvert tojással és tejjel összegyúrom. Folpack-ba csomagolva 1-2 órán át a hütőben hagyom pihenni. Fél ujjnyi vastagra nyújtom és a tojássárgájával, amit egy kevés sűrített tejjel hígítok, megkenem. Derelyevágóval keskeny rudakat vágok, melyeket kb. 8-10 centiméterenként elvágok. Megszórom a reszelt sajttal vagy belenyomkodom a reszeltsajtba a tojásos felükkel és sütőpapírral kibélelt tepsire rakom. 200 fokon sütöm, előmelegített sütőben, kb. 10 percig.
Ebből az adagból kb. 3 nagy tepsi lesz. Ha többet akarunk, duplázni, vagy triplázni (!) kell a hozzávalókat.
A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk. A margarint felolvasztjuk a sóval, majd a tojássárgájával simára keverjük. A tésztát négy felé osztjuk, a kinyújtott tésztát a töltelék...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tejet összekeverjük a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és 2-3 evőkanál liszttel. Megvárjuk, hogy a tetején vastag, halványbarna hab képződjön. 2. A többi liszthez adj...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet, a margarint, a túrót, a tojást és a sót összedolgozzuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejüket lekenjük felve...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű