50 dkg BL 80 liszt
1,5 tk. só
1 ek. cukor
2 ek. burg.pehely
2 dkg vaj
3 dl tej
2 dk élesztő
A hozzávalókból rugalmas, hólyagos tésztát dagasztok. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd veknit formázok belőle.
Sütőzacskóba, vagy sütőpapírral bélelt jénaiba teszem a megformázott tésztát és hagyom, hogy ismét jó duplájára keljen. Kb. 1 óra kell neki. Miután megkelt pengével bemetszem, vizet permetezek a sütőzacskóba vagy a jénai tetejébe, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem.
Sütőzacskóban kb. 35-40 perc, jénaiban 5-10 perccel több idő kell neki.
Rácsra teszem hűlni.
A héja frissen, melegen ropogós, de a tej miatt gyorsan elpuhul. A bélzete könnyű, foszlós. Sokáig puha marad .
A tésztához való anyagokból közepesen kemény kelt tésztát készítünk. Addig verjük, amíg a táltól elválik. 1 órát kelesztjük. Kinyújtjuk 1cm vastagra, kakaókrémmel megkenjük, felcsa...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesÉlesztő futtatni. Dagaszt 1 ó kel. 8 fele oszt, gömbölyít ,15 p kel. Nyújt 35 -40 cm kör. Egy lapot lekenni krémmel,rá másik lap,kicsit nyújt,16 fele vágni. Feltekerni, kel. Leken...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz