tetszés szerint uborka
minden liter vízre 1 kanál jódmentes sót és 2 kanál cukor
ecet tetszés szerint, kb. 4-5 evőkanállal 1 literhez, ezt az adagot lehet csökkenteni vagy növelni annak függvényében, hogy mennyire szeretnénk savanyúra
szemes bors és babérlevél
kapor, csombor, mustármag, torma, kevés szalicil/néhány aszpirin tabletta(hanyagolható)
az uborkákat jól megmossuk, másnapig sós vízben áztatjuk
másnap lemossuk róla a sós vizet, lecsepegtetjük jól a vizet róluk
feltöltő levet készítünk a fenti adagolás szerint: víz, só, cukor, ecet, bors, babérlevél
az üveg aljára csombort, kaprot teszünk
belehelyezzük az uborkákat, minél kisebb köz legyen közöttük
a tetejére szórunk 1 kk mustármagot, kaprot csombort teszünk, ha van tormacsíkokat
ha forr a feltőltő víz, 5 percet még hagyjuk, ízlés szerint még utána lehet savanyítani vagy édesíteni
belekeverjük a tartósítószert, ha akarunk tenni
ráöntjük az uborkákra, lekötjük, száraz dunsztba tesszük, amíg kihűl, kb. 24 óra
1. A fehér húsú, nem csípős paprikát mossuk meg, vágjuk ki a csumáját, a magházát. 2. A piros káposztát tisztítsuk meg a néhány hibás és szennyezett levelétől, majd éles, hegye...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felaprított hozzávalókat összekeverjük, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel. 24 óra alatt többször átforgatjuk majd vödörbe töltjük. Nem romlik meg!
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAnnyi paradicsommal készítettem, ami egészben a nagy inox fazékban elfér. A paradicsomot az alján kicsit keresztben bevágtam, és a forró vízbe adagonként 2- perre beletettem, Ami...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűMeghámozzuk a megmosott céklát. Az alma héját is lehámozzuk (ha vékony héjú alma, nem kell meghámozni). A reszelő durva fokozatán lereszeljük az almát, és a céklát is. Elkész...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű