80 deka hordóskáposzta
8 deka vöröshagyma
30 deka rizs
25 deka sertéskolbász
25 deka sertéshús
2 deci tejföl
só
bors
zsír
A savanyú hordóskáposztát vöröshagymás, paprikás zsíron megpárolunk. Személyenként 8 deka rizst számítva megmosunk, szitára öntjük, ha megszikkadt, kevés zsíron megpirítjuk, majd annyi forró vízzel vagy ha van csontlevessel feleresztjük úgy, hogy a rizst 2 ujjnyira ellepje, majd lefedve puhára pároljuk.
A 25 deka sertéshúsból, vöröshagyma, só és törött borssal tokányt készítünk, vagyis úgy, mint a pörköltet szoktuk, megpároljuk, azzal a különbséggel, hogy paprika helyett borsot veszünk. 20 deka friss kolbászt megsütünk és félreteszünk, hogy kissé kihűljön, 10 deka füstölt házikolbászt megfőzünk és kihűlés céljából szintén félreteszünk.
Egy megfelelő lapos oldalú formát vagy lábast zsírral vastagon kikenünk, azután ujjnyi vastagon a lábas fenekét és oldalát kibéleljük, az immár langyosra kihűlt rizzsel. A kolbászt karikára vágjuk. Most egy sort adunk a káposztából, arra egy sort a kolbászból és egy réteget a tokányból és arra pedig egy réteg rizst teszünk és jól megöntözzük tejföllel. Ezt a sorrendet így folytatjuk, amíg a készlet tart, illetve amíg a forma tele nem lesz. Legtetejére tejfölt adunk és 45 percig a sütőben sütjük és aztán a tálra borítjuk.
1. A krumplit meghámozzuk, kockára vagy karikára vágjuk, megmossuk, és feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. Megsózzuk. 2. A hagymát felaprítjuk, olajban vagy zsírban aran...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA babot előző este beáztatjuk, másnap a füstölt hússal együtt feltesszük főzni nagy fazékban. (Ehhez a mennyiséghez 12 literes fazekat használjunk.) Kicsit később a pulykacombokat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felkockázott hideg vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a vizet és a rozmaringot is. Gombóc alakúra gyúrjuk, fél órán át hűtőben pih...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hús szeleteket megpaskoljuk, mindkét oldalát enyhén sózzuk, borsozzuk. A megtisztított burgonyát megmossuk, és fél centi vastag karikákra vágjuk. A megtisztított v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű