1 kg friss zöldborsó,1 nagyobb sárgarépa,1 nagyobb v.2 kisebb fehérrépa,
1 kis fej vöröshagyma,1 kisebb zöldpaprika,só,ételízesítő,1 csokor
petrezselyemzöld,1 gerezd fokhagyma,1/2 karalábé,4 dkg zsír v.olaj,6 dkg liszt,1 késhegynyi őrölt paprika (el is maradhat)
A galuskához:1 tojás,só és annyi liszt, hogy ne legyen túl kemény a galuska.
A megtisztított és megmosott répákat és karalábét tetszőleges alakúra vágjuk,a kifejtett zöldborsót is megmossuk,fazékba tesszük a többi hozzávalóval (a petrezselyem kivételével),felöntjük annyi vízzel, amennyiből a levest szeretnénk elkészíteni.
Amikor megpuhultak a zöldségek,akkor petrezselymes pirospaprikás rántással
berántjuk a levesünket és kb.10 percig forraljuk.
Tojásból,kevés sóból és lisztből nem túl kemény galuskát keverünk és bele-
szaggatjuk a levesbe.Ha a beleszaggatott galuska feljött a leves tetejére,
akkor elzárjuk alatta a lángot, és tálalhatunk.
Kevés olívaolajon megpirítjuk a köménymagot. Amikor már pattog, lehúzzuk a tűzhelyről, késhegynyi liszttel és pirospaprikával megszórjuk. Feleresztjük fél liter vízzel, ízlés sz...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűFeltesszük főni a csontot a hússal annyi vízben, ami ellepi, sózzuk. Forrás után lassan főzzük egy órán át, közben lyukas kanállal lemerjük a habot. Közben megtisztítjuk a zöldsé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy leveses fazékban kevés olajon kiolvasztom a kockára vágott húsos szalonna zsírját. A zsiradékban a finomra vágott hagymát rövid ideig párolom, majd ráteszem a tésztát is. Állan...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát a vajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, fél perc múlva a 2 üves gombát. Pár percig pirítjuk, majd a mustárral ízesítjük, és felöntjük annyi vízzel, ami...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű