Hozzávalók
A kenyérhez
500g liszt (350g Graham, 75g rétes vagy sima búza, 75g durum)
400ml víz
18g élesztő
1,5 teáskanál só
2x50g olajbogyó
A krémhez
2 doboz olajos szardínia
3 tojás
30g puha vaj
1 kisebb lila hagyma
ízlés szerint mustár (nálam 1 teáskanálnyi)
citromlé
bors
kapor
A gyökérkenyér első fázisához szükségünk van egy nagyobb tálra, én a kelesztőtálamat használtam. Beleöntöttem a vizet, feloldottam benne az élesztőt, beletettem a lisztet, rá a sót és egy fakanállal az egészet alaposan összekevertem. A tálat lefedtem és szobahőmérsékleten 10 órát állni hagytam.
Mikor letelt a kelesztési idő a nyújtótáblámat alaposan leliszteztem és a tészta felét a kezemmel téglalap alakúra lapítgattam, majd rászórtam a jól lecsepegtetett olajbogyókat.
A tésztát feltekertem mint a bejglit, majd többször megcsavartam. Ez a csavarás adja ennek a kenyérnek a jellegzetes formáját. Papíros sütőlemezre tettem. Megformáztam a másik kenyeret is. Ebbe nem tettem olajbogyót, mivel családunk legkisebb tagja nincs oda érte. Szobahőmérsékleten egy órát kelesztettem a kenyereket.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra, beállítottam a szokásos forró vízzel töltött edényemet. A kelesztési idő lejártakor lespicceltem a kenyereket, megszórtam liszttel és 45 perc alatt aranybarnára sütöttem őket. A kész kenyereket rácsra tettem kihűlni.
Közben elkészítettem a szardíniakrémet. A tojásokat megfőztem, lehűtöttem, megpucoltam, apró darabokra vágtam. A halat alaposan lecsepegtettem. A hagymát nagyon finomra vágtam. A tojást, hagymát, szardíniát, borsot, mustárt, puha vajat egy tálba raktam. Botmixerrel egyneműsítettem, citromlével ízesítettem, végül hozzáadtam a finomra vágott kaprot. Tálalásig hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.
Az élesztőt kevés langyos vízben feloldjuk és megszórjuk a cukorral. Felfuttatjuk. 2. A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval összedolgozzuk, kidagasztjuk. Lisztezett vagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedé...
Elkészítési idő: 3 ó Nehézség: Közepes1 óra alatt a duplájára kelt. Kissé lisztezett felületre borítjuk, és szétdaraboljuk. Nálam 11 dkg-os gombócokra sikerültek, de mint később kiderült, lehettek volna sokkal kisebbek...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszt közepébe kis fészket készítek és beleöntök 1 dl langyos vizet, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Meghintem liszttel és megvárom, amíg felfut. Ha felfutot...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű