1 kg liszt
50 dkg margarin
2 egész tojás
2 evőkanál só
1 nagy tejföl
1 dl tej
5 dkg élesztő
pici cukor
Tésztára:
15 dkg margarin
10 dkg medvehagyma
Kenéshez:
1 db tojás
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztbe elkeverjük a sót,a többi hozzávalót beletesszük és jól összegyúrjuk.Letakarva hideg helyre tesszük 1 órára.
Addig elkészítjük a medvehagymát margarinnal. A hagymát késsel apróra vágjuk,és a jó puha margarinnal összekeverjük.
A pihent tésztát kinyújtjuk,és megkenjük a fele medvehagymás vajjal. A felső részt közepére hajtjuk ,ezt is megkenjük,az alsó részt ráhajtjuk,és ezt is megkenjük.A két oldalát is behajtjuk a közepéig.Minden medvehagymát rákenünk.
Letakarjuk és fél órát pihentetjük. Fél óra után kinyújtjuk és ugyan úgy hajtogatjuk.Ismét letakarjuk és ismét fél órát pihentetjük.
Fél óra után ujjnyi vastagra kinyújtjuk,tetejét késsel becsíkozzuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk,vagy éles késsel felkockázzuk.
Felvert tojással lekenjük,még kb 10 percet hagyjuk a tepsibe kelni . A sütőt 200 fokra melegítjük és kisütjük.
A pogácsához Az élesztőt a tejben cukorral felfuttatjuk, és többi hozzávalóval lágy tésztát gyúrunk. A begyúrás után a tésztát egy óra hosszára a hűtőbe tesszük. Egy óra eltelté...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos tejben a csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, tojássárgát, sót, és összegyúrjuk. Kinyújtjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk - ez kb. 10 perc. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA vajat és a lisztet jól elmorzsoljuk. Hozzáadunk 1 tojássárgáját, kevés tejfölt, megsózzuk, és összegyúrjuk. Letakarva egy órát hűvös helyen pihentetjük. A ledarált sonkát tejföll...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű