30 dkg liszt
10 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás
1,5 dkg szalalkáli
a krémhez:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
50 dkg túró
15 dkg mascarpone
1 citrom leve és reszelt héja
a tetejére: porcukor (elhagyható)
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2 részre osztjuk, és a tepsi vajjal megkent hátulján 32 x 25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Előmelegített sütőben, 170 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve egy nagyobb késsel alányúlunk, és nyújtódeszkára tesszük. Gyorsan kell a tésztával dolgozni, mert amikor kihűl, könnyen törik. A tészta másik felével ugyanígy járunk el.
Közben elkészítjük a krémet. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a túróval, végül a mascarponéval, a citrom levével és héjával. A kihűlt lapok közé töltjük, másnapig hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt a tészta megpuhul, és szépen fel lehet szeletelni. A tetejére porcukrot szórhatunk.
A tojásokat szétválasztom, a fele cukor a sárgájába megy, a fele a fehérjébe (ebbe egy cseppnyi sót is lehet tenni a könnyebb habosodás érdekében). Mivel nekem nincs mixerem, ezért...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KözepesA tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a túróval, pici sóval, majd hozzáadjuk a kuszkuszt. Hagyjuk állni, hogy a kuszkusz megdagadjon. Felverjük a tojásfehérjét pici só...
Elkészítési idő: 15perc Nehézség: KönnyűEgy teflonos sütő edényben (22 cm átmérőjű) karamellt csinálunk a kockacukorból és 3 evőkanál vízből. Mialatt a karamell készül, előkészíthetjük az almát, ha azzal csináljuk. (hám...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűZsírozott, lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve, lassú tűznél sütjük. Hidegen szeleteljük. Sokáig eláll.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű