menu

Családireceptkönyv.hu

Fantasztikus magkeverékes gluténmentes kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



200 g kukoricaliszt
130 g kölesliszt
100 g barna rizsliszt
40 g kölespehely
2 evőkanál tökmagliszt
1 zacskó szárított élesztő
2 evőkanál psyllium (útifűmaghéj)
½ evőkanál só
1 evőkanál olívaolaj
6 dl langyos víz
100 g vegyes magkeverék (tökmag, napraforgómag, szezámmag, stb.)
marék dió (kb. 50 g)

Elkészítés:


Elkészítését tekintve valóban egy egyszerű receptről van szó, hiszen az összetevőket csak össze kell keverni, jól át kell dolgozni, hagyni kell pihenni és végül jól át kell sütni, de nézzük át alaposabban:
Mérjük ki a száraz hozzávalókat, a kukoricalisztet, a köleslisztet, a barna rizslisztet, a kölespelyhet és a tökmaglisztet, majd keverjük össze őket.
A lisztekhez adjuk hozzá a szárított élesztőt, a sót és a magkeverékeket, majd vágjuk durvára a diót és azt is keverjük hozzá a többi alapanyaghoz.
Egy mérőpohárban mérjünk ki 2dl langyos vizet, majd adjuk hozzá a 2 evőkanál psylliumot és keverjük addig, míg puding állagúvá nem válik. Ekkor adjunk hozzá a többi száraz hozzávalóhoz és kezdjük el tésztává gyúrni kézzel, vagy robotgép dagasztófejével.
A tészta gyúrása közben folyamatosan adjuk hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, míg össze nem áll a massza.
Az így elkészített tésztát tegyük egy edénybe, és rakjuk félre letakarva 3-4 órára, vagy egy egész estére, míg kb. másfélszeresére meg nem kel.
Az idő leteltével enyhén olajozzunk ki egy jénai tálat, majd vékonyan szórjuk meg kukoricaliszttel. Az előkészített edényt tegyük be a 220 °C-ra előmelegített sütőbe melegedni 5 percre.
A megkelt tésztát óvatosan helyezzük át az előmelegített jénai tálba, szórjuk meg a magkeverékkel (enyhén nyomkodjuk is rá a magokat), majd tegyük be a sütőbe.
Süssük 35 percig lefedve 220 °C-n légkeverésen, majd vegyük le a jénai edény fedelét és süssük további 20 percig 180 °C-on.
Ha elkészült a magkeverékes kenyér, vegyük ki a sütőből, tegyük egy vágódeszkára és hagyjuk kihűlni.

Fantasztikus magkeverékes gluténmentes kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Ropogós sóskifli
Ropogós sóskifli

A langyos tejben elkeverem az élesztőt és a cukrot, hagyom felfutni, majd a kimért liszt közepébe öntöm, és annyit keverek a lisztből a tejhez, hogy galuska állagú tésztát kapjak....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar sós kifli
sós kifli

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dini
Kakaós csigusz
Kakaós csigusz

A hozzávalókat kikeverjük, a túrót külön összedolgoztam a tejjel. Enyhén lisztezett deszkán kocka alakúra nyújtjuk a tésztát. A tetejét megkentem egy kis tejjel, majd rászórtam a z...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Dupla csiga
Dupla csiga

Az élesztőt kis langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval kézi mixer spirálos karjával összeállítjuk a tésztát. Letakarva kb. ½ órát pihentetjük, (pihenés közb...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk