Hozzávalók 6-8 személy részére:
25 dkg rizottó rizs (vagy más kerekszemű rizs)
2 dl víz
1 liter 2,8%-os tej
1 rúd vanília
15 dkg kristálycukor
1 citrom héja
1 marék mazsola
5 egész tojás
2 evőkanál liszt
5 dkg puha vaj + egy evőkanálnyi a sütőforma kivajazásához
3-4 evőkanálnyi zsemlemorzsa a sütőforma kiszórásához és a felfújt tetejére
A rizst egy lábasba öntjük, és hozzáadjuk a vizet. A tökéletes végeredményért szerintem érdemes rizottó rizst (pl. arborio fajtát) használni, ez ugyanis egy csomó keményítőt enged ki magából, amitől jó krémes lesz a tejberizses alapunk, maguk a szemek viszont szépen egyben maradnak. A rizst addig főzzük a kevés vízzel, míg a rizsszemek teljesen felszívják azt. Ezután a rizses alapot felöntjük a tejjel, belekaparjuk egy vaníliarúd magjait és magát a kikapart rudat is az edénybe dobjuk. Időről-időre megkavarva addig főzzük közepes lángon, míg a massza besűrűsödik és kb. egy krémes rizottó állagot kap. Ekkor levesszük a tűzről, belereszeljük egy citrom héját, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, az egészet összeforgatjuk és hagyjuk egy órát pihenni, hogy megfelelően összeálljon. Ha ez megvan, a tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját kikeverjük a puha vajjal és a liszttel. Ezt a sárgás masszát belekeverjük a pihentetett rizsbe. A fehérjéket egy csipet sóval közepesen kemény habbá verjük és két részletben szintén hozzákeverjük a rizsfelfújt alaphoz. Kivajazott, morzsával kiszórt sütőformába öntjük és 180 fokos sütőben, hőlégkeverés nélkül kb. 50-60 percig sütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd baracklekvárral/málnaszörppel tálaljuk. Isteni lesz!
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. Az almákat meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Fűszerezzük, ízlés szerint édesíthetjük is, de szerintem elég édes ez így is. Kinyomkodjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFehér krém: ½ l Hulala, 1 vaníliás cukor, 2 cs. habfixáló, 2 k. porcukor, majd keményre felverjük. Tészta, sárga krém, fehér krém, tészta, tetejére porcukor.
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA kekszet ledaráljuk. A tejet, a vajat, a cukrot és a kakaót egy edénybe tesszük, sűrű szirupot főzünk belőle. A kekszhez adjuk, a darált mogyoróval, vagy dióval együtt. A masszát...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű