35 dkg finomliszt
2.5 dl tej
2.5 dkg friss élesztő
2.5 dkg vaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 ek víz (vagy tej a kenéshez)
1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)
1 evőkanál finomliszt (a tepsi kikenéséhez)
Az összes hozzávalót kb. 15-20 perc alatt összedagasztjuk. Eleinte elég ragacsos a tészta, de idővel egyre kezelhetőbb lesz. Ha 10 perc után sem válik el tökéletesen az edénytől vagy a kezünktől, csak akkor kell apránként egy kicsi lisztet adni még hozzá.
Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, és kb. fél centi vastagra kinyújtjuk (ha nem pont kerek, az sem baj).
A lapokat 4 cikkre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet (ettől lesznek olyan igazán régimódi letekerhető kiflik).
A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és vastagon kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kevés tejjel vagy vízzel.
Melegítsük be a sütőt, és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet is. A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik kb. 15 perc.
Süssük a kifliket 15-20 perc alatt. aranybarnára. 8 kifli lesz belőle.
100g vajat mélyhűtőbe tettem. A tészta hozzávalóiból lágyabb, kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és 1,5 órára hűtőbe raktam. Amikor a pihentetési idő letel...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElkészítése: Kelttésztát dagasztunk. Ha megkelt 4 részre osztjuk a tálban.1 részt kiemelsz, kézzel még elfelezzük, kinyújtjuk pizza formára és méretre, mindkettőt. Egyik lapot m...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KözepesDagasztani.1 ó kelés.4 felé osztani,vékony négyszögre nyújtani, egyik csücskétől kezdve feltekerni.Duplára keleszteni kb.1 ó. Spriccelni, 200 fok 25-30 p.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűOldjuk fel a barna cukrot, a sót kézmeleg vízben adjuk hozzá a pár csepp karamellt. Keverjük össze a kétféle lisztet az elmorzsolt élesztővel és az olajjal. Készítsünk puha tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes