2 összmarék virág, (ez a két markunk összetéve), 1 liter víz, fél citrom, 1 kg cukor
A virágokat leszedjük, ezzel kezdjük, arra azért figyeljünk, hogy ne út mellől szedjük. Meg lehet mosni van ahol azt írják, én nem tettem, mert hogy van ahol kifejezetten nem ajánlják, mert aki megmossa, lemossa róla a virágport is. Tehát én nem mostam meg meghagytuk a virágport rajtuk. Leszedés után essünk is neki, mert a virágok 1,5-2 óra elteltével becsukódnak. Ezzel nincs gond, ha levágjuk a zöld részt. Ugyanis van ahol azt írja vágjuk le, én készítettem így is, hogy levágtam és úgyis, hogy nem tettem. Az eredmény ugyanaz, nagyon finom és semmi keserű íz. A keserű az a szárában van neki, na nálunk az nem került bele, a virágokat a fej alatt tépkedtük le.
Szóval a virágokat a vízzel egy edénybe tesszük és kis lángon egészen amíg elkezd bugyogni főzzük. Ne forraljuk! Majd levesszük a tűzről és lefedve reggelig pihenni hagyjuk.Az első adagnál így tettem, a másodiknál nem pihentettem hanem azonnal folytattam, az eredmény szemre és ízre ugyanaz lett.
Szóval ha pihent vagy nem a következő a folyamat. A főzetet leszűrjük sűrű szitán, én egy textil pelenkán tettem, és a virágokból is jól kinyomkodjuk a levet. Hozzáadjuk a cukrot, a karikára vágott citromot,és ezt így főzzük.Szépen lassan kis lángon, nem forralva,sürüre főzzük,ha úgy gondoljuk már jó lesz akkor üvegekbe töltjük, és dunsztba (takaróba téve) hagyjuk kihűlni.
A körtelekvár tartósítószer-mentesen készül, ezért különösen fontos, hogy a befőttesüvegek nagyon tiszták legyenek és a befőzéshez felhasznált gyümölcs is teljesen egészséges legye...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mentát megmossuk, leitatjuk a fölösleges vizet róla és apróra vágjuk. A citromot héjával együtt szintén apróra daraboljuk. Az így kapott mentát és citromot egy edénybe főni tessz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz eperlekvár különleges fűszerekkel még finomabb lesz. Ha a hamarosan illatozó bodzavirággal szeretnénk egybefőzni, akkor egy fazéknyi eperhez adjunk 5-8 virágtányérnyi bodzát. Am...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesSzedjünk legalább 40-50 kinyílott vörös, de még inkább bordó színű rózsát. A rózsaszirmokat szedjük le, és nézzük át, ne kerüljön bele semmi oda nem illő dolog. Ezután következik a...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes