Éretlen alma (akár fáról lehullott selejt alma is jó)
Minden háznál van hullós alma, olyan, amit már csak a darazsak járnak, jobb esetben, aztán ott rothad el a fa alatt. Az éretlenebb alma tartalmazza a legtöbb pektint, ezért jobb, ha azokat keressük inkább. Gyűjtsük össze a hullós almát, sőt a magházát, héját is, ami amúgy a szemétbe végezné.
A magházat és a héjat egyből dobhatjuk a fazékba, az egész almákat vágjuk apróbb darabokra, és távolítsuk el a kukacos részeket belőle. A fazékba öntsünk annyi vizet, hogy ellepje a gyümölcsöket, majd a legerősebb hőfokon főzzük egy órán keresztül.
Ezután hűtsük le, épp hogy langyos legyen, majd tegyük sűrű szűrőbe vagy vászonzacskóba és hagyjuk csepegni másnapig. A kapott levet tegyük fel főni, majd mikor felére csökkent próbáljuk ki, ha lecsepegtetjük egy tányérra, eléggé megdermed-e. A lényeg, hogy lecseppenve gyorsan kocsonyásodjon.
Tegyük üvegekbe, majd tegyük száraz dunsztba pár napra, majd használjuk a lassan sűrűsödő lekvárok, dzsemek készítéséhez.
A grapefruitokat és a narancsokat éles késsel hámozzuk meg, úgy, hogy a fehér bőrét is vágjuk le. Vágjuk négyfelé, majd a közepén húzódó fehér erezetet vágjuk ki, utána aprítsuk ki...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hagymát az áfonyával/ mazsolával, cukorral, kevés sóval és a fűszerekkel elkeverjük, majd félórát pihenni hagyjuk. Ezután a borral és ecettel leöntjük, felforraljuk, majd a lángo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almát meghámozzuk, magházát kivágjuk és apróra daraboljuk. Egy fazékban a vízzel lefedve addig főzzük, míg pépes nem lesz. Ha az alma puha, akkor már botmixerrel is segíthetünk...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes