- 480 g teljes kiőrlésű liszt
- 80 g búzasikér
- 10 g só
- 4 teáskanál só
- 400 ml víz
- 20 g friss élesztő
- 25 g hideg vaj vagy margarin
- a tetejére magvak (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag)
◾️A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a sikért és a sót.
◾️A közepébe mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos vizet.
◾️Hozzáadjuk a vajat és kidagasztjuk a tésztát.
◾️Ezután 40 percet kelesztjük meleg helyen, lefedve.
◾️Közben egy püspökkenyérformát (30x11 cm) kibélelünk sütőpapírral.
◾️Ha megkelt a tészta a formába nyomkodjuk és újabb 40 percet kelesztjük lefedve.
◾️A sütőt 180°-ra előmelegítjük és az aljába teszünk egy vízzel teli edényt, amit a sütővel együtt melegítünk fel, hogy a sütőtérben gőz keletkezzen.
◾️A kenyeret megspricceljük vízzel és megszórjuk a magvakkal.
◾️Újra jöhet némi víz és mehet a sütőbe.
◾️30 percet sütjük és a sütőből kivéve rácsra tesszük kihűlni.
◾️Még egyszer megspricceljük vízzel és megvárjuk míg kihűl.
A kovászt 8 órával a sütés előtt vilűgos rozsliszttel megetetjük. Először a vizet és a kovászdolgozzuk össze a dagasztógépben. Utána hozzáadjuk a lisztelet, amikkel 5-6 perc alatt...
Elkészítési idő: 12 óra Nehézség: KözepesZuerst die Hefe in wenig Wasser auflösen und mit den restlichen Zutaten in eine Schüssel geben. Die Flüssigkeit nach Bedarf zugeben, je nach Mehlqualität braucht man etwas mehr ode...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. 1,5 dl langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt. 2. A liszttel, a tejföllel, a sóval, az olajjal és az élesztős vízzel tésztát dagasztunk. 3. Ha túl keménynek ér...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézVíz, cukor, élesztő fut Liszt, só dagaszt. Átgyúr, kel 1 óra. Átgyúr 30 perc kel. Átgyúr oszt 6 felé,gömbölyít, kel 5 perc Tenyérrel formál, kel 20 perc, megszór liszt Sütőbe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű