- 150 ml tej
- 20 g friss élesztő
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 150 g búzasikér vagy búzaliszt
- 250 g margarin
- 2 teáskanál só
- 2 tojás
- 1 kis pohár 12%-os tejföl
- 1 tojássárgája
- 100 g reszelt sajt (akár tehetünk rá szezámmagot vagy lenmagot is)
◾️Az élesztőt, a langyos tejben felfuttatjuk.
◾️Közben a kétféle lisztet összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint.
◾️Hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a tejfölt és az élesztős tejet.
◾️Összegyúrjuk és letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztjük.
◾️Kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra és jöhet a hajtogatás.
◾️Az alsó harmadát felhajtjuk, a felső harmadát lehajtjuk és félbehajtjuk.
◾️Letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
◾️Még háromszor megismételjük a hajtogatást a nyújtástól kezdve a pihentetésig.
◾️Fontos, hogy mindig egyformán hajtogassuk a tésztát, mert ettől lesz puha, levegős.
◾️Ha megvolt az utolsó hajtogatás és pihentetés, ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy késsel keresztben és hosszában is bevagdossuk.
◾️Kiszaggatjuk, tepsibe rendezzük őket, megkenjük a tetejüket a felvert tojássárgájával, megszórjuk a sajttal, a magvakkal és 220°-ra előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük.
A hideg margarint (nagyobb lyukú reszelőn) a liszthez reszeljük. Azután hozzáadjuk a tejet, amiben már elkevertük az instant élesztőt, majd a tojássárgájával és étolajjal kikevert...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz átszitált liszthez hozzáadjuk a sütőport, a sót, a cukrot, a magokat és a finomra lereszelt sajtot. Hozzáreszeljük a hideg vajat, és összekeverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűelkészítés A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, összegyúrjuk, és letakarva legalább 1 órát pihentetjük, de még jobb, ha egy éjszakára a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összegy...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű