menu

Családireceptkönyv.hu

Lenmagos zsemle Mester házi kenyérlisztből


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 6 db kb.72-76 grammos zsemlékhez:

- 250 gr Mester házi kenyérliszt
- 250 ml langyos víz + dagasztáskor még 25 ml kellett hozzá
- 3 gr porélesztő
- 1 kk só
- csipet cukor
- 1 ek burgonyapehely
- 1 ek lenmagpehely
- 1 ek kókuszolaj

Elkészítés:


A víz és az olaj kivételével az összes alapanyagot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem a 250 ml langyos vizet, majd robotgéppel elkezdtem összeállítani a tésztát. Az első észrevétel mindjárt itt történt, méghozzá az, hogy rendkívül gyorsan felvette a folyadékot a liszt! Ilyet a többinél eddig nem tapasztaltam. Ezért úgy döntöttem, teszek még hozzá egy kevés folyadékot, ami egészen pontosan 25 ml langyos víz volt. Így már könnyen lehetett dagasztani. Miután egynemű tésztát kaptam, hozzáadtam az egy evőkanál kókuszolajat és kb.4-5 percig dagasztottam tovább. A végére ilyen szép fényes, krémes állagú, egynemű, csomómentes tésztát kaptam..
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral és a tésztából olajos kézzel gombócokat formáztam és itt jött a 2. észrevétel a tészát illetően! Nem tudom pontosan mitől, talán a térfogatnővelő anyagtól, de nem szeretnék találgatni, olyasmi állaga volt a tésztának, mintha egy buborékos anyagot nyomkodnék össze. Nagyon nehéz ezt így leírni, tapasztalni, próbálgatni kell. Szó szerint hallani lehetett a hangján miközben a gombócokat formáztam, hogy mintha levegőbuborékokat nyomkodnék össze. :) Fura volt, még sosem találkoztam ilyennel. A többi tészta, amikkel eddig dolgoztam, mind olyan tömött, tömör volt, ez meg olyan levegős, légies :) Összesen 6 db zsemlét formáztam, ezeket sütőpapíros tepsibe raktam majd a konyhapulton letakarva (nem huzatban!) kelesztettem 35 percet...





A kelesztési idő leteltével a sütőt bekapcsoltam és 180 fokra állítottam. A zsemlék tetejét vékonyan lekentem kókuszolajjal és 35 perc alatt megsütöttem. A sütési idő felénél így néztek ki a zsemlék..



35 perc leteltével (a sütési idő változhat, minden sütő máshogy süt!) kivettem a zsemléket a sütőből..









Olyanok mint a gombák :) Mintha rétegenként nőttek volna meg sütés közben :)





Miután kihűlt, felvágtam..





Meglepődtem a lyukacsos belsőn! :) Nagyon szép :)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Orosz feketekenyér
Orosz feketekenyér

Az összes hozzávalót bekészítettem egy tálba. Kb. 12-15 perc alatt szépen összeáll a tészta, amit áttettem egy kiolajozott kelesztőtálba. Egy órán át hagytam kelni. Ezután enyhén...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Élesztős vajastészta
Élesztős vajastészta

A vajat 20 dkg liszttel eldolgozzuk (a lisztet az 1kg-ból vesszük el) téglalapra formázzuk, sütőpapírba csomagoljuk és hideg helyre tesszük.Az élesztővel és a langyosra melegített...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Vajaskiflik tang zhonggal
Vajaskiflik tang zhonggal

1, 2,5 dkg lisztet elkeverünk 1,25 dl vízben, és folytonosan keverve sűrű péppé melegítjük. Főzni nemigen kell, mert mire felforrna, már be is sűrűsödött. (Ez a tang zhong.) Kihűtj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ákos
Hamburger zsemle
Hamburger zsemle

A dagasztó tálba kimérem a kétféle lisztet, sót, olajat, tojást, joghurtot. Hozzáadom a felfuttatott élesztős tejet és sima tésztává gyúrom kb. 5 perc alatt. Ezután deszkára hel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk