menu

Családireceptkönyv.hu

Lecsós ponty


Írta:

Elk. idő: 55 min
Adag: 4 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


60 dkg pontyfilé, só, 8 dkg finomliszt, 4 csapott kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 6 evőkanál olaj, 8-10 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 5-6 húsos zöldpaprika, 8 közepes paradicsom

Elkészítés:


1. A pontyfilét lebőrözzük, 4 egyforma szeletre vágjuk, kb. 1 kiskanál sóval behintjük. A lisztet a fele pirospaprikával meg a borssal fűszerezzük. A halat beleforgatjuk, majd serpenyőben, a megforrósított olajban oldalanként 3-4 percig sütjük. Lecsöpögtetve félretesszük.
2. A szalonnát kis kockákra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, majd mindkettő húsát nagyobb kockákra daraboljuk.
3. A halsütés után maradó olajban a szalonnát kiolvasztjuk, és a hagymát megpirítjuk benne. A tűzről levéve a maradék pirospaprikával meghintjük, majd a paprikát meg a paradicsomot beleforgatjuk. Kevergetve 20 percig sütjük, közben megsózzuk.
4. Amikor kész, a sült halat belerakjuk, lefedjük, és épp csak 3-4 percig hagyjuk a tűzön, hogy a ponty átforrósodjon. Sütőben is megmelegíthetjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Jó tanács:

– Ponty helyett bármilyen más halfilé is jó hozzá, különösen a szálka nélküliek, például a pisztráng, fogas, harcsa, tengeri hal.
– A lecsós pontyból pár perc alatt magyaros pontyot is készíthetünk, ami főleg akkor praktikus, ha az előbbiből marad. Ilyenkor a kész lecsóba vékony karikákra vágott, bő olajban aranybarnára sült burgonyát keverünk, és így tálaljuk az átforrósított hallal a tetején.

Egy adag: 2525 kJ/604 kcal • 31,8 g fehérje • 40,0 g zsír • 29,2 g szénhidrát • 3,8 g rost • 157 mg koleszterin

Lecsós ponty

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Halételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Citromos-kapros tilápia
Citromos-kapros tilápia

A sütőt előmelegítjük 200C fokra. Egy jénai tálba pakoljuk egymás mellé a fagyasztott tilápiafiléket. Egy kis tálba öntjük az olívaolajat és a citromlevet. Egy villával addig kev...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Ropogós morzsakéregben sült ünnepi lazac
Ropogós morzsakéregben sült ünnepi lazac

A lazacot sózzuk, borsozzuk. Az olajos magvakat késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a mustárt, a reszelt citromhéjat, a durvára aprított petrezselymet és az egészet durvára aprítj...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Mentett
Korhely halászlé
Korhely halászlé

A filézett halat felkockázzuk ,a hal sűrítménnyel együtt oda rakjuk főni a fűszerekkel ízesítjük,citrom levet adunk hozzá,ha felfőtt és a halunk is megpuhult a tejföllel elkeverjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Roston sült pisztráng aiolival, steakburgonyával
Avatar Borbély László Kedvelnék Avatar Semenei Angelika Kedvelnék
Roston sült pisztráng aiolival, steakburgonyával

A steakburgonyához A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük. Szeletekre vágjuk, és egy kiolajozott tepsibe tesszük. Meglocsoljuk egy kevés olajjal, fűszerezzük, és 200 fokon 20-...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk