menu

Családireceptkönyv.hu

Zsemlegombóc


Írta:

Adag: 2 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 szikkadt zsemle, 1 tojás, 150 g liszt, só, törött bors, petrezselyem zöld, ~100 ml víz, 1 ek étolaj, 30 g vaj.

Elkészítés:


1.) Szeleteljük fel a zsemlét és vágjuk közel egyenlő méretű kockákra.
2.) Forrósítsuk fel az étolajat egy serpenyőben, öntsük bele a zsemlekockát. A zsemle magába fogja szívni az olajat. Nem baj.
3.) Nagy lángon pirítsuk meg. Ne hagyjuk magára, gyakran keverjük, hogy ne égjen meg. Szép piros legyen.
4.) Tegyünk fel egy fazék vizet főni.
5.) Vágjuk apróra a petrezselymet.
6.) Állítsuk össze a tésztát a tojásból, lisztből, vízből, sóból és borsból. Viszonylag kemény nokedli tésztánk legyen, olyan, mint a képen.
7.) Először a petrezselyem zöldet, majd a pirított zsemlekockát adjuk hozzá. Törekedjünk arra, hogy az összes zsemlét érje tészta.
8.) Mivel sűrű nokedlitésztához kevert zsemlekockáról van szó, a tészta természetszerűleg lágy. Ezért vizes kézzel formázzunk gombócokat, vagy vizes evőkanállal szaggassuk gombóc nagyságú tésztákat az időközben felfőtt vízbe (amit sózzunk meg). Én ilyenkor gumikesztyűt használok, mert nagyon nem szeretem, ha ezek a kenődős dolgok a kezemhez ragadnak. Édesanyám mindig kanállal szaggatta ki.
9.) A gombócok a víz felszínén maradnak. Fedjük le. Főzzük két percig, majd egyesével fordítsuk meg és a másik oldalát is ugyanannyi ideig főzzük.
10.) Ha megfőtt, szedjük ki, és hűtsük le.
11.) Olvasszuk fel a vajat a serpenyőben és pirítsuk körbe a gombócokat, majd tálaljuk ízlésesen!

Zsemlegombóc

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Köretek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Krumplipüré
Krumplipüré

1. A krumplit hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd tedd fel annyi vízben, ami pont ellepi. 2. Sózd meg ízlésed szerint, és lassú lángon főzd puhára. 3. Amikor jó, szűrd...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bernadett
Lilahagymás édesburgonya tepsiben
Lilahagymás édesburgonya tepsiben

Pucoljuk, mossuk meg az édesburgonyát és a hagymát, majd vágjuk gerezdekre. Béleljük ki a tepsit sütőpapírral, majd tegyük bele a felvágott zöldségeket, locsoljuk meg az olajjal, s...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Adrienn
KRUMPLIPÜRÉ
KRUMPLIPÜRÉ

A krumplikat megpucoljuk, és kockára vágjuk. Majd sós vízbe téve megfőzzük őket. Ezután egy szűrő segítségével krémesre passzírozzuk a krumplit, ez benne a nagy titok! Közben míg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
BULGUR
BULGUR

Egy bögre bulgur 2 bögre forróvízzel leöntve, sózva, egy műanyag edénybe. Lefedem 15-20 percre. Ez idő alatt kétszer gyorsan átforgatom. ☺

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk