menu

Családireceptkönyv.hu

Ko­vi­ubi - így ké­szítsd el ke­nyér nél­kül!


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


ubi

Elkészítés:


Ha még nem próbált a napsütésben uborkát érlelni, kövesse a receptet: mosson tisztára egy, a család befogadóképességéhez méretezett befőttes üveget. Alulra szeleteljen egy meghámozott burgonyát, vékony karikákra. Rá kaprot, majd jöhet az uborka.

A 8-10 centiméteresek egészben mehetnek az üvegbe, de ha nagyobbakat vásároltunk, akkor hasítsuk be mindkét végéről úgy, hogy ne vágjuk át teljesen, ez megkönnyíti az erjedést. Tehetünk az uborka közé vékony csíkokra vágott tormát és szemes borsot, de néhány fokhagyma gerezd nélkülözhetetlen. Az uborkák tetejére mehet még egy kis kapor, és zárjuk le az egészet újabb burgonyakarikákkal.
Öntsük fel az üveget kézmeleg, sós vízzel és úgy fedjük le, hogy az erjedéskor keletkező gázok el tudjanak illanni. A napsütés erősségétől függően, három-négy nap alatt enyhén sárgás színt kapnak az uborkák, ami biztos jele, hogy fogyasztható a csemege. Ilyenkor ne várjunk tovább, mert akkor nem ress, hanem lagymatag, puha lesz az uborka. Amíg a napon van az üveg, naponta enyhén sós, langyos vízzel pótoljuk az elpárolgott folyadékot.

Ha elkészült a koviubi, pakoljuk át egy másik üvegbe és tegyük a rászűrt saját levében hűtőbe.

Takarékossági praktika: A léből kiszedett hozzávalókkal rögtön kitehetünk egy újabb adagot a napra, csak sós lét kell hozzá adni az újabb uborkaszállítmányhoz. Így, ha nem nagyon mohó a család, mire elfogy a hűtőből az első turnus, elkészül a következő. Harmadszorra már ne kísérletezzünk a hozzávalók ismételt felhasználásával.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kata
svéd uborka
svéd uborka

Az uborkát leszeletelem, vagy legyalulom, a hagymát karikára, a kaprot apróra vágom és a hozzávalókkal jól összekeverem. Hagyom állni másnapig, majd csavaros üvegekbe rakom, a levé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bogi
Szeletelt uborka
Szeletelt uborka

A hosszúkás uborkákat alapvetően frissen, vagy saláták készítésére használjuk. Tárolásra a legzsengébb, tömzsi, erős, fejletlen magvú uborkákat szükséges kiválogatni. Az uborkákat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Céklás káposzta savanyúság
Céklás káposzta savanyúság

Mindent összekevertem, 1 napot állni hagytam / meg-meg kevergettem/. Üvegekbe raktam, mehet a kamrába. Ha téli káposztával készül, ugyan annyi ideig mint más savanyúság. Következ...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tibor
Hidegvizes uborka
Hidegvizes uborka

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk