Egy közepes méretű tepsiben sült lepényhez:
1/2 kg liszt,
3 dl langyos víz,
1 kávéskanál cukor,
2,5 dkg élesztő,
2 teáskanál só,
½ dl olaj,
A hozzávalókat bedagasztom és hagyom jól megkelni. Addig egy jó nagy csokor friss kaprot apróra vágok és 2 kanál forró zsírban (már a tűzről levéve) egy pillanatig átforgatom és 1 teás kanál sót teszek bele. Mikor a tészta megkelt, beleteszem a tepsibe (amit nem kell kikenni semmivel) és kézzel szétnyomkodom annyira, hogy beterítse az egész tepsit. A kihűlt zsíros kaporból 1 kanállal rálocsolok a tésztára, majd kettőbe hajtom, újból szétnyomkodom kézzel, újabb kanál kapor, újra hajtogatom és így tovább, amíg tart a kapor. Annál jobb, minél többször hajtom, annál foszlósabb lesz tőle. A végén kockákra vágom a nyers tésztát, s így bevagdosva teszem be az előmelegített sütőbe.
Elkészítése: A margarint hozzáadom a liszthez, rászórom a szódabikarbónát, a sót és az őrölt köményt ízlés szerint, ráütök egy tojást, hozzáadom a kis doboz tejfölt, majd végül...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz átszitált lisztet egy tálba teszem, a közepébe egy mélyedést csinálok. Ebbe beleszórom az élesztőt, ráteszem a cukrot, majd langyos tejjel leöntöm. Letakarom és megvárom, amíg a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű◾️Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukros tejbe és felfuttatjuk. ◾️Ezután a többi hozzávalóval össze gyúrjuk. ◾️Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk majd feltekerjük, mi...
Elkészítési idő: 60 perc+pihenő Nehézség: KözepesElőző nap (este) összeállítani a hozzávalókat. Másnap elnyújtjuk újnyi vastagságúra bevagdaljuk kiszaggatjuk pálinkás pohár nagyságúra megkenni tojással és szezám,vagy köménymagga...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű