menu

Családireceptkönyv.hu

Aszalt paradicsom


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


5 kg érett, húsos paradicsom
2 kávéskanál só
fokhagymagerezdek
bazsalikom
rozmaring
olívaolaj

Elkészítés:


A paradicsomot megmossuk és negyedeljük (ha kisebbek, elég csak felezni).
Nagyobb méretű tálba tesszük, megszórjuk a sóval és finoman átkeverjük.
Félórát pihentetjük, majd a levet, amit időközben eresztett, leöntjük alóla. Tepsi aljába alufóliát terítünk és szép sorban rárakosgatjuk a gerezdeke
Keresünk az udvaron vagy teraszon egy olyan helyet, ahol folyamatosan éri a napsütés és ott elhelyezzük.
3-4 nap alatt teljesen megaszalódik.
Én esténként bevittem a tepsiket, nehogy éjszaka megtámadja valamilyen állat, majd reggel újra kihelyeztem őket.
Az elkészült aszalványt 2 dl-es üvegekbe nyomkodjuk és felöntjük olívaolajjal. Ízlés szerint rakhatunk mellé fokhagymagerezdeket, bazsalikomot, rozmaringot.
Az olajban sokáig eláll, télen remek csemege lehet pizzafeltétként, olaszos tésztákon vagy csak önállóan pirítóssal fogyasztva

Trükkök, tippek, praktikák:


Augusztus első felének igencsak forró időjárását használtam ki egy jó nagy adag napon aszalt paradicsom készítésére.
A művelet nem túl bonyolult, de aki belevág (szerintem még lesz erre alkalmas meleg, napos idő), annak számolnia kell azzal, hogy 1 kg paradicsomból kb. 10-15 dkg szárított lesz. Szóval, a kihozatal elég kevés, de mindenképpen megéri vele dolgozni, különösen, ha saját termés, mert sokkal finomabb, mint a boltban kapható.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lekvár/Vaníliás eperlekvár
Lekvár/Vaníliás eperlekvár

A megtisztított, megmosott epret a cukorral a vanília kikapart magjaival, a vaníliarúddal és a dzsemfixszel kevergetve felforraljuk, majd további 3 percig főzzük. Lehabozzuk. A va...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Almakompót
Almakompót

Engedjünk egy megfelelő méretű lábasba három liter csapvizet. Ebbe csavarjuk bele a citrom levét, keverjük el benne a kristálycukrot. Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és vágj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lecsó (paprika-paradicsom)
Lecsó (paprika-paradicsom)

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Paradicsom por
Paradicsom por

A megmosott, szeletekre (koktél paradicsomok esetében félbe) vágott, megsózott paradicsomokat napon, aszalóban vagy 60 °C hőmérsékletű sütőben is kiszáríthatod. Ha sütőben készül,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk