menu

Családireceptkönyv.hu

Cukormentes fahéjas-szegfűszeges meggylekvár


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


100 dkg meggy
1 doboz Dr. Oetker diabetikus befőző cukor
1 db citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
10 db szegfűszeg

Elkészítés:


Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.

Ha van rá lehetőséged saját termelésű citromot használj, vagy olyat vásárolj amelynek a héja nincs bevonva semmilyen anyaggal. Most már a legtöbb citrom csomagolásán feltüntetik, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan.

A meggyet egy krumplinyomóval törd össze, de csak annyira, hogy ne legyen egészben, de még darabos maradjon. Add hozzá a fahéjat, és a szegfűszeget. Hogy a végén ne keljen vadásznom, a szegfűszegeket belekötöttem egy sűrű szövésű gézszerű anyagba. Így az íze kioldódott, de nem maradtak darabok belőle a lekvárban. A befőzőcukrot hozzákevertem a gyümölcshöz, és közepes lángol feltettem főni. Nagyon gyakori kevergetés mellett, megvártam amíg a lekvár elkezd forrni. Ekkor még 5 perig forraltam, majd levettem a tűzről.

Ekkor még nagyon híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni. Most reszeld le a citrom héját és csavard ki a levét, és ezeket is add a lekvárhoz. Az egészet alaposan keverd össze.

Kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, alaposan csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba

Trükkök, tippek, praktikák:


Olyan lekvárokat készítek, amelyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, és nem a hagyományos íz világúak. Ez alatt persze nem a különleges gyümölcsöket értem, hanem sokkal inkább az egyes gyümölcsök házasítását és a lekvárok fűszerezését.

Bizonyos gyümölcsöknél nem kell a cukrot pótolni semmivel, mert elég magas a gyümölcscukor tartalmuk. Majd erre is mutatok a nyár során alternatívát. Ennél a lekvárnál én most a Dr. Oetker diabetikus befőzőcukrát használtam, amely kizárólag fruktózt és egy kis édesítőszert tartalmaz, így cukorbetegek számára is fogyasztható lekvár készíthető vele.

Ez a mennyiség 3 db 3,7 dl-es dunsztosüveget töltött meg teljesen.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gonda
Almakompót -sk
Almakompót -sk

link

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bodzaméz
Bodzaméz

A virágokat a vízben 30 percen át főzzük, majd ászűrjük, (fél liter bodzafőzetet kell kapnunk). Hozzáadjuk a cukrot meg a citrom levét (vagy a citromsavat), további 45 percen át fő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Fanni
Húsleves
Húsleves

a

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi fokhagymakrém
Házi fokhagymakrém

A történet nem is lehetne egyszerűbb, mert az elkészítés mindössze annyi, hogy megpucoljuk a fokhagymát, robotgéppel pépesítjük, majd minden 20 dkg péphez hozzáadunk 4 dkg konyhasó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk