menu

Családireceptkönyv.hu

Szánter házi kenyere


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 4 fő
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


A 12 órás előtészta receptje:
300 ml víz
300 g liszt
2 evőkanál olaj, vagy vaj
30 g élesztő
A befejezéshez:
600 ml víz
1,3 kg BL55 liszt
7 csapott kávéskanál só
a 12 órás előtészta

Elkészítés:




A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon. Egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni. Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.

A kenyér összeállítása. Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon. Dagasztás után már nem szabad lisztezni. Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba. A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.

A kelesztési idő után, megformázom és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, éles pengével. Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm. 40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni, erős, arany barnára. A sütőből kivéve nem vizezem meg a tetjét. Ha erős aranybarnára sütjük a kenyeret akkor gyönyörűen cserepesedni fog!

Lehet jénaiban, cserép edényben, tepsiben, cserépben, zománcos tálban is kenyeret sütni. Ha nem borítjuk be, akkor vizet kell tenni a sütőbe és a gőzzel telt forró sütőbe kell elkezdeni a sütést.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Rózsák szaporítása egyszerűen
Rózsák szaporítása egyszerűen

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Paprika - Reis - Pfanne
Paprika - Reis - Pfanne

Das Tatar in dem heißen Olivenöl anbraten und die Zwiebel klein geschnitten dazugeben. Paprikaschoten, Zucchini und Tomaten waschen, dann putzen und in Würfel schneiden. Zu dem ang...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vinetta – tradicionális padlizsánkrém
Avatar Endrődy Hanna Kedvelnék
Vinetta – tradicionális padlizsánkrém

A padlizsánokat sütőben megsütöm vagy grillen, ami azt jelenti , hogy lassú parázson, kb. 40 perc alatt feketévé, majdhogynem szénné sütöm a külsejét. Ezt lehámozom még melegében...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
124.Pulykamell sonka
124.Pulykamell sonka

1 kg pulykamell, 4 ek liszt, 4 tojàs fehèrje, 3 dl tej, só, bors, kevés szerecsendió, 6 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma. Mindezt pèpesre turmixolni,alufóliába csomagolni szalon...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk