- 1 nagy pulykacomb (kb 1,5 kg csontostul)
- Min 10-15 gerezd fokhagyma
- 5-6 szelet füstölt császárszalonna (nem főtt)
- 1-2 dl tej
- Kb 5-10 dkg sertés-, liba-, vagy kacsazsír
- Elkészítés előtti napon a pulykacombot gyakori forgatás mellett déltől estig hűvös helyen (nem feltétlen hűtőben) áztatjuk a tejben, melyet korábban megsóztunk.
- Este a sós tejet leöntjük a pulykacombról. Jól lecsurgatjuk, hogy ne maradjon tejes.
- Fokhagymával megspékeljük és minden oldalát besózzuk
- Hűvös helyre tesszük reggelig
- Reggel leöntjük a felesleges vizet, ami kijött
- A tepsibe tesszük a zsírt a pulykacomb alá
- A császárszalonnával lefedjük a pulykacombot
- Kb fél pohár vizet öntünk alá
- Alufóliával lefedjük
- Lassú tűzön (kb 170-190 fokon) sütjük kb két óráig, közben villával nézzük, hogy mikor puhul meg.
- Ha megpuhult a hús, akkor levesszük a húst és megpirítjuk a tetejét, kb 20 percig. Gyakran kell felügyelni, hogy nehogy megégjen.
- Sült krumplival, vagy hagymás-petrezselymes krumplival tálaljuk.
- Karácsonykor befőttel tálaljuk
- Karácsony előtt jóval érdemes megvenni a pulykacombot és a fagyasztó batenni, mert közvetlen az ünnepek előtt nem biztos, hogy lesz. Csonttal együtt érdemes megvenni, mert minden hús finomabb, ha csonttal együtt sütjük.
- Fokhagyma spékelésénél vigyázunk, hogy a bőr ne nagyon szakadjon el
- Amíg nem kezd el sülni a pulykacomb, addig lehet 200-220 fokra is betenni, és amikor már látjuk, hogy jól sül, akkor rakjuk 170-190 fokra
- Sütés közben időnként a fóliát felemeljük és megnézzük a pulykacombot. Ha szükséges, akkor még egy kis vizet pótolunk, illetve állítunk a hőfokon. Figyeljük, hogy ne égjen meg.
- Legalább egy órával az ebéd előtt kész kell legyen, mert forrón nehezebb szeletelni.
- Kati mama karácsonyra két nagy combot szokott elkészíteni, amelyek kb 1 kg 20-50 dkg-ot nyomnak.
Tojásokat felverjük,hozzákeverjük a tejfölt,fokhagymát és a fűszereket. A húst szeletekre vágjuk és beleforgatjuk a pácba. Lefedjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Amikor sütjü...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA kacsamell bőrös részét nagyjából centinként beirdalom úgy, hogy közben nem vágok bele a húsba. Szóval, csak óvatosan a késekkel! Ezután előveszek egy serpenyőt, és közepes lángon...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az őzgerincformát kibéleljük a baconnal, a szeleteknél legyen fél centi átfedés és a széleket felváltva lógassuk ki jobb és bal o...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet, karalábét és a paprikákat kockára vágjuk, a pórét karikára. A vaj felén, mély serpenyőben félpuhára pároljuk a hagymát, a karalábét és a paprikákat. K...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű