3 evőkanál étolaj
200 g szalonna - kolozsvári (füstölt)
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 csapott evőkanál kristálycukor
500 g vörös bab - konzerv
1 teáskanál só
feketebors (őrölt)
0.5 teáskanál chili (őrölt)
0.5 teáskanál római kömény - őrölt
víz
A szalonna bőrét levágjuk és felkockázzuk.
Az étolajon elkezdjük a szalonna zsírját kiolvasztani. A cukrot rászórjuk, elkeverjük. Ez szépen karamellizálódni fog.
Közben a vöröhagymát felkockázzuk, vagy felkarikázzuk. Ki hogy szereti. :)
Ha kiolvadt a szalonna zsírja, rádobjuk a vöröshagymát és rányomjuk a fokhagymát. Üvegesre pároljuk.
Ha szép üveges a hagyma, adjuk hozzá a babot és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Majd főzzük, míg elforrja a levét.
Közben fűszerezzük, ekkor még csak óvatosan.
Mikor a lé elfő - kb. 10 perc -, újra felöntöm vízzel és ismét elfőzöm róla. Ezt kb. 4-szer megcsinálom, míg a bab annyira szétő, hogy a kanalat bele lehessen állítani, de azért a babszemek még úgy-ahogy egyben vannak.
Az utolsó felöntésnél addig főzzük, hogy annyira hagyjuk zaftosra, amennyire mi magunk szeretnénk. Javallott egy kis zaftot hagyni rajta, mert ahogy hűl, még jócskán sűrűsödik! Megkóstoljuk, ha kell még bele fűszer, beállítjuk az ízét és kész is! Friss kenyérrel fogyasszuk! :)
Felkarikázzuk a kifliket, és meglocsoljuk a hat deci tejjel, ha lehet, zsíros tejet vásároljunk, sokkal finomabb lesz vele. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát vágjuk nagyon apró darabokra és pirítsuk meg, de úgy, hogy ne színeződjön el. Ezután jöhet hozzá a rizs és a fehérbor, majd a forró alaplével öntsük fel és kevergessük fo...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű7 dkg mozzarella, 7 dkg trappista, 5 dkg gorgonzola, 2,5 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg parmezán, bors. Egy serpenyõbe öntsd bele a tejszínt, majd szórd bele a zúzott fok...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kuglóf formát zsírozzuk, zsemlemorzsával megszórjuk és kibéleljük baconnal. A csirkemelleket kockára vagy csíkokra vágjuk, borsozzuk és flekken fűszerrel befűszerezzük. Befűszere...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Könnyű