menu

Családireceptkönyv.hu

Kaporszószos húsgombóc, pirított zöldséges tésztával


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


húsgombóc:
1kg sertéshús darálva,4 cikk fokhagyma,1 fej vöröshagyma,só bors,fűszerpaprika,őrölt kömény,2 tojás,6 ek zsemlemorzsa.

Elkészítés:


Sertéscombot (1 kg) használtam, amit kétszer ledaráltam, egy fej vöröshagymával és 4 cikk fokhagymával együtt.A húst fűszereztem sóval, borssal, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel. Két tojást ütöttem bele, 6 evőkanál zsemlemorzsát adtam hozzá. Alaposan összegyúrtam és hagytam egy félórát állni.
Utána vizes kézzel a húspépből, diónyinál kicsit nagyobb gombócokat készítettem.Egy edényben vizet forraltam, sóztam és a forrásban lévő vízbe raktam a gombócokat. Megkavartam, lefedtem, a hőfokot kicsit lejjebb vettem, hogy csak gyöngyözzön a víz és 25 percig főztem.
Amikor megfőtt, szűrőkanállal kiszedtem, lecsepegtettem és olvasztott vajjal összeráztam.Félre tettem.Míg a hús főtt, zöldségeket tisztítottam és daraboltam. 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, fél karalábé, fél zeller, ökölnyi vörös káposzta, kb. 20 cm hosszúságú póréhagyma. A vörös káposztát nagyon vékony csíkokra, a póréhagymát vékony karikákra, a többit (julienne-re) kb. egyforma vékony és hosszú hasábokra.
Egy kicsit sóztam, megszórtam kevés borssal, szerecsendióval és wokban vajjal megpirítottam. Nem kell sokáig sütni, csak roppanósra.

Közben vizet forraltam a tészta kifőzéséhez. Széles-metéltet használtam (50 dkg). Sós lobogó vízben a tésztát megfőztem, vigyázva arra, hogy ne főjön túl. Amikor megfőtt, leszűrtem, langyos vízzel jól leöblítettem, alaposan lecsöpögtettem és a zöldségekhez öntöttem. Összekevertem azzal és néhány percig tovább pirítottam együtt a wokban. Tálalásig melegen tartottam.

Már csak a kaporszósz elkészítése maradt hátra.Ehhez, 5 evőkanál vajban, 5 evőkanál liszttel világos rántást készítettem, amibe egy nagy csokor kapor zöldjét összeaprítva beletettem (jó a fagyasztott vagy szárított is) és néhány kavarás után, felengedtem fél liter főzőtejszínnel. Sóztam, kevés cukrot adtam hozzá, és hogy pikánsabb legyen, néhány csepp citromot is kapott. Ha sűrű lenne, tejjel vagy húslével lehet hígítani. Állandó kavargatás mellett (hogy csomós ne legyen) 5 percig forraltam. Utána beleraktam a húsgombócokat, jól átforgattam a szószban és újabb 5 percig főztem.
Ezt követően, mivel minden elkészült, tálaltam.A szószból, külön is szervíroztam.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Roston sült sertéstarja párolt lila káposztával, kru
Roston sült sertéstarja párolt lila káposztával, kru

A krumplit megpucoljuk, sós vízben feltesszük főni. A húsokat klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A húsokat serpenyőben, olajon gyorsan megpirítjuk, majd kevés vizet adunk hozzá, fok...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Temesvári sertéstokány
Temesvári sertéstokány

A sertéscombot és a szalonnát csíkokra, a hagymát apróra a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. Ha friss zöldbabunk van, akkor azt is 2-3 centisre daraboljuk. A szalonnát kiolva...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dóra
Lacipecsenye
Lacipecsenye

1. A húst enyhén kiklopfoljuk, és a szélét megvagdossuk. 2. Sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőbe tesszük, és 2 dl vizet öntünk hozzá. 3. Fedő alatt 30 percig pároljuk, majd a f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajttal és sonkával töltött karaj baconbe csomagolva
Sajttal és sonkával töltött karaj baconbe csomagolva

A sertéshúst megmossuk, majd hat szeletre vágjuk és kiklopfoljuk. Két evőkanál olívaolajba belekeverjük a zúzott fokhagymát, majd a sót és a borsot. Ezzel átkenjük a hússzeleteket...

Elkészítési idő: 1.5 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk