menu

Családireceptkönyv.hu

Karácsonyi pulyka vargánya töltelékkel


Írta:

Adag: 6 személy
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Pulyka:
- 200 g aszalt gyümölcs
- 50 g mazsola
- 50 g mandula
- 300 g liszt
- 1 csomag élesztő
- só
- cukor
- 1 konyhakész, körülbelül 4 kilós pulyka
- 200 g répa
- 150 g zellergumó
- 100 g hagyma
- 500 ml húslevesalaplé
- 100 ml portói bor
- bors
- 1/2 csomag kakukkfű

vargányatöltelék
- 100 g szárított vargánya
- 200 g csiperke
- 3 póréhagyma
- 1 csomag petrezselyem
- 4 evőkanál olaj
- só
- bors
- 1 evőkanál liszt

Elkészítés:


Darabold fel az aszalt gyümölcsöt, majd keverd el a mazsolával, a mandulával, a liszttel, az élesztővel, egy teáskanál sóval, egy teáskanál cukorral és másfél deci meleg vízzel, lehetőleg kézi mixerrel körülbelül 5 percig. A megtisztított, megtörölgetett pulykát kívül-belül sózd meg, majd töltsd meg az aszalt gyümölcsös töltelékkel, a hasnyílást pedig zárd le hústűvel vagy fogpiszkálóval. A répát, a zellert és a hagymát hámozd meg, mosd meg, majd darabold fel, és helyezd egyenletesen a zöldségeket és 2 deci vizet egy mély tepsibe, majd fektesd rá a pulykát.
Vargánya töltelék:
A szárított vargányát áztasd annyi forró vízbe, amennyi éppen ellepi, hagyd, hogy megszívja magát, majd 20-30 perc után öntsd le róla a maradék vizet. Tisztítsd meg a póréhagymát, a fehér és a zöld részét is karikázd fel, aprítsd fel a petrezselymet, hámozd meg a csiperkét, és darabold fel. Az olajon párold üvegesre a hagymát, majd dobd rá a gombákat, és dinszteld puhára. Közben sózd, borsozd, és szórd meg az aprított petrezselyemmel. Ha a gombák puhára sültek, vedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit kihűlni. Ezután a vargányás, csiperkés masszát töltsd a pulykába, zárd le hústűvel vagy fogpiszkálóval, és máris sütésre kész.

A tepsit tedd 180 °C-ra előmelegített sütőbe, óránként locsold meg 2,5 deci húslevessel. Ha a pulykasült megsült, vedd ki a sütőből, a szaftját pedig szűrd le egy kisebb edénybe, a zsírt fölözd le, majd forrald fel. Add hozzá a vörösbort, sózd, borsozd. A pulykasültet szórd meg kakukkfűvel, és a szósszal leöntve tálald.

Trükkök, tippek, praktikák:


Az előkészítésre éppen akkora hangsúlyt kell fektetni, mint a sütésre. A friss pulykát sütés előtt két órával vedd ki a hűtőből, a fagyasztott húst pedig egy nappal korábban a mélyhűtőből. A bőrt tisztítsd meg alaposan a tokoktól és tollaktól, majd mosd meg a pulykát kívül és belül is, végül törölgesd vagy szárítsd meg.
Így süsd, hogy tökéletes legyen!

Melegítsd elő a sütőt a sütési hőfokra, minimum 180 °C-ra. A pontos sütési időt kiszámítani nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen küldetés. Mérd le a pulykát, majd minden fél kilóra kalkulálj 20 percet, ha azonban a hús nagyobb ötkilósnál, 30-35 perccel számolj fél kilónként.
Bár a pulyka "elvan" magában a sütőben, néha nézz rá, locsold meg a szaftjával, és ellenőrizd, hogy nem égett-e meg. Vigyázz, mert ha túlsütöd, kiszárad a húsa, ha azonban nem sül meg eléggé, ételmérgezést kaphatsz, a szinte még nyers hús ugyanis baktériumok melegágya lehet. Ezért ha bizonytalan vagy a sütési időt illetően, végezz tűpróbát! Egy villával vagy hústűvel ellenőrizheted, hogy elkészült-e már a pulykasült. Ha pedig azt szeretnéd, hogy a bőre ropogós legyen, az utolsó egy óra első felében tekerd fel a sütőt 220 °C-ra, 20-30 percig süsd így, majd az utolsó fél órára tekerd vissza a sütőt 180 °C-ra.

Karácsonyi pulyka vargánya töltelékkel

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tímea
MÉZES KACSAMELL HÁZI BURGONYAFÁNKKAL
MÉZES KACSAMELL HÁZI BURGONYAFÁNKKAL

Megpucoljuk és kockára vágjuk a krumplit. Megmossuk a kacsmellett, és - anélkül, hogy a húsba vágnánk - haránt irányban bevagdossuk a bőrét, és enyhén besózzuk. A krumplit egy láb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Galette des rois, avagy a királyok lepénye  2.
Galette des rois, avagy a királyok lepénye 2.

Dolgozza el a vajat, hogy krémes legyen. Adja hozzá a darált mandulát, a cukrot és jól keverje el őket. Adja hozzá a kissé felvert tojásokat, a mandulaaromát és a narancslikőrt vag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Gesztenyés pávaszem
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar Szoleczki Lászlóné Kedvelnék
Gesztenyés pávaszem

A piskótához a tojások sárgáját a cukor ¼ részével habosra keverjük. A maradék cukorral felverjük a fehérjét. A cukrot rögtön az elején beletesszük, így a habunk egy kicsit lágyabb...

Elkészítési idő: 1 ó 40 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Sárga túró
Sárga túró

1 A tejet feltesszük melegedni egy csipet sóval, a cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A tojásokat egyenként felütjük egy tálba, és éppen csak a...

Elkészítési idő: 1-1.5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk