Hozzávalók 26-28 cm-es piteformához
a tésztához:
30 dkg liszt,20 dkg vaj,5 dkg porcukor,1/2 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
50 dkg túró,2 evőkanál főzős vaníliás pudingpor,15 dkg porcukor
1/2 citrom reszelt héja
a bevonathoz:
50 dkg málna (fagyasztott is lehet),15 dkg cukor,1 csomag színtelen tortazselépor
a díszítéshez: citromfű- vagy mentalevélkék (elhagyható)
A málnát a cukor felével kis lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a maradék cukorral elvegyített tortazseléport, és még kb. 2 percig kevergetve főzzük. Levesszük a tűzről, és félretesszük.
Az áttört túrót összekeverjük a cukorral, a pudingporral és a citromhéjjal.
A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd összegyúrjuk a cukorral és a citromhéjjal. (Először úgy tűnhet, mintha nem akarna összeállni, de legyünk türelmesek.) Ezután a piteformát bőven befedő szilikonos sütőpapíron körlappá nyújtjuk. A papírral együtt átemeljük a formába úgy, hogy az oldalán is legyen 2,5-3 cm tészta. Az alját villával megszurkáljuk. 10 percre 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kivesszük, egyenletesen elosztjuk rajta a túrót, és a sütő hőfokát 180 fokra mérsékelve még 15 percre visszatesszük sülni. Amikor elkészült, rögtön – amíg még forró – rátesszük a közben kissé megdermedt málnát. (Ha a zselé esetleg teljesen megkötött, nagyon kis lángon újra felolvaszthatjuk.)
A tortát kihűtve, fűszerlevélkékkel díszítve tálaljuk.
A kifliket egy centis karikákra vágjuk, tepsibe tesszük, és betesszük a sütőbe egy napra száradni, vagy alacsony (80-90 °C) hőfokon kiszárítjuk. A tejet a mákkal, a citrom- és n...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz 5 tojásból a szokott módon piskótát sütünk, majd félretesszük hűlni. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, az alaposan megmosott, lereszelt citromhéjat és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTurmixgépben, vagy a nélkül, a hozzávalókat a zselatin és a tejszín kivételével simára keverem, majd a kemény habbá vert tejszínhez adagolom. A beáztatott zselatinlapokat, kivesz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet csipet sóval felteszem forrni. Ha már melegszik, hozzáadom a vajat és a cukrot. Ha pedig már forró, de még nem forr, hozzáadom a búzadarát, és a kókuszreszeléket, és folyam...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű