--1 kg birs ( ez az alap mennyiség ....ezt többszörözzük attól függően hány kiló a gyümölcs )
-30 -40 dkg cukor (tetszés szerint)
-Fél citrom (leve és héja)
-2 bögre víz
---Mossuk meg alaposan a birsalmákat, különösen, ha molyhosak.
--Daraboljuk fel (magház nélkül, bár abban van a zselésítő pektin).
--Öntsünk rá 1 bögre vizet és főzzük puhára kb. 30-40 percig.
– készítsük elő az üvegeket. Legyenek nagyon jól elmosva!
--Ha puha a birs, zárjuk el a tüzet, és hagyjuk hűlni egy kicsit.
--Botmixerrel pürésítjük
A másik bögre vízzel tegyük fel főni a cukrot, a citrom levét és reszelt héját.
--Adjuk hozzá a birspépet és főzzük sűrűre 15-20 perc alatt.
Merjük üvegekbe a kész lekvárt.
Zárjuk le menetes tetővel az üvegeket
-.Forgassuk fejjel lefelé, hogy nem ereszt-e az üveg.
Ha jó, mehetnek a száraz dunsztba.
24 óra múlva vegyük ki, és tegyük a kamrába vagy más hűvös helyre
Készítsük elő a barackokat: vágjuk őket félbe, a nagyobbakat 3-4 cikkre és távolítsuk el a magot (ízlés szerint meg is hámozhatjuk őket). Áztassuk a barackokat citromos vízbe 10-15...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokat apróra vágom, összekeverem a fűszerekkel, és az olajjal, majd 30 percig főzöm. Turmixgéppel, vagy botmixerrel pépesítem, üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba tes...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű4-5 marék virágot két liter vízbe áztatom egy napra, 2 karikára vágott citrommal. Másnap 2 kg cukorral felfőzöm, üvegbe töltöm. Aztán vagy száraz dunsztba, vagy autómata 90 fokon 3...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A frissen szedett és azonnal kifejtett borsót bő, sós vízben kifőzzük - 3-4 percig forralva -, majd leszűrjük és vizét lecsurgatjuk. 2. Fél kg fejtett zöldborsóhoz fél liter...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű