-50 dkg liszt
-20 dkg főtt áttört burgonya
-3 dl langyos tej
-3 tojássárgája
-csipet só
-6 dkg puha vaj vagy zsír
-5 dkg kristálycukor
3 dkg friss élesztő
Töltelék
-házi szílvalekvár
tetejére
3 dkg olvasztott vaj vagy margarin + tojássárgája
tálaláskor
-porcukor
a lisztet átszitáljuk
--az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben majd
-a többi hozzávalóval eggyütt lágy tésztát dagasztunk ( ne legyen ragacsos ...ha szükséges még adunk hozzá egy kevés lisztet )
-letakarjuk és duplára kelesztjük
-lisztezett táblára borítjuk 1 cm vastagra nyújtom
-8-10 cm négyzetekre vágom
-mindegyik közepébe 1 teáskanál lekvárt teszünk
-feltekerjük buktának
-zománcozott vajjal kikenent tepsibe sorakoztatjuk egymás mellé
-tetejüket + oldalukat megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal
-még pihentetjük kb.20 percet
-tojássárgájával lekenjük a tetejét
-előmelegitett sütőben 25-30 perc alatt megsütjük
-sütés után letakarjuk tiszta konyharuhával 5-10 percre
-aztán óvatosan szétválasztjuk a buktákat
- tálaláskor porcukorral megszorjuk
A tojássárgákat habosra keverjük 20 dkg cukorral és 10 evőkanál vízzel. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral és az előzőekhez adjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz aszalt sárgabarackot felkockázzuk. A marcipánt apró darabokra vágjuk, hozzáadjuk a tojásfehérjéket és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) jól összekeverjük. Hozzáadjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés Langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a többi hozzávalót, végül hozzáöntjük a megkelt élesztőt is. Addig dagasztjuk, amíg sima és fény...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kisebb lábasban forrni teszünk vizet (kb. 2/3-ig). A piskóta kivételével a többi anyagot egy lábasba tesszük, és kevergetve a víz fölött 20 percig gőzöljük. Egy őzgerincformát...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű