50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő / 1 cs élesztő por /
5-10 dkg puha vaj
2 ek. cukor
1,5 mk. só
2,1-2,2 tej
1 db tojás
A felfuttatott élesztő a liszttel, cukorral, sóval, a vajjal és a maradék tejjel jól összegyúrjuk, azután pihenni hagyjuk. Elég sokat kell keleszteni, de legalább 1 órát.
A megkelt tésztát egy vagy két részletben kör alakúra nyújtjuk, amiből háromszög alakokat vágunk. Mindegyiket feltekerjük a vastagabb részétől kezdve, az egyenes rudakat kifli alakúra hajlítjuk, majd a sütőbe rakjuk. Megkenjük felvert tojással, és ha van türelmetek még kb. 20 percet pihentetjük.
180-200 C fokon szép aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
Ne feledjétek a sütőpapírt, mert úgy könnyebb a mosogatás!
A tetejére mehet tengeri só, szezám mag vagy mindenféle magvak.
Összetekerés előtt egyszer raktam bele krémsajtot, nagyon finom volt.
Keverjük össze egy tálban a kefirt a sóval, a cukorral és az ecetben felfuttatott szódabikarbónával, majd fokozatosan adjuk hozzá az átszitált lisztet, közben egy habverővel kavarg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLangyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval. Amikor az élesztő felfutott a liszthez hozzáadjuk az áttört főtt burgonyát, az éle...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszt közepébe mélyedést készítünk. Beleszórjuk a cukrot rámorzsoljuk az élesztőt. A szélére szórjuk a sót. A másik oldalra öntjük az olvasztott vajat. Végül az élesztőre öntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat fenti sorrendben összekeverjük. Jól összedagasszuk és egy kiolajozott tálban letakarva 45 percig kelesszük. Ha megkelt, kinyomkodjuk a tésztából a levegőt és 9 db zs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű