A tésztához:
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
10 dkg zsír
3,5 dl tej
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
Az edény aljára:
1,5 dl víz
+ 2 evőkanál zsír a tál kikenéséhez és a tészta tetejéhez
2 tojás felvert fehérje a tészta tetejéhez
A hozzávalókat a tésztához összedolgozzuk és megkelesztjük a kelesztőtálban.
A megkelt tésztát 6-12 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra. Nyújtás után zsírral megkenjük a tetejét. Feltekerjük a hosszabb felénél tekercsbe, majd egy csomót kötünk rá. A kizsírozott edénybe (zománcozott lábosba) tesszük egymás mellé, kis helyet hagyva köztük. A kis csomók tetejét újra megkenjük olvasztott zsírral, majd a felvert tojások fehérjéjével is megkenjük.
Újrakelesztjük 10-15 percig. Majd1,5 dl vizet óvatosan a kis csomók közé öntjük.
Fedővel betakarjuk, 200 fokra előmelegített gázsütőben 45 percig fedővel, majd újabb 15 percig, fedő nélkül készre sütjük.
Nagyobb társaság esetén 12 részre jobb osztani.
Babgulyás mellé kiváló.
100g vajat mélyhűtőbe tettem. A tészta hozzávalóiból lágyabb, kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és 1,5 órára hűtőbe raktam. Amikor a pihentetési idő letel...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesEgy kevés langyos tejben morzsoljuk össze az élesztőt, és adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és egy evőkanál lisztet, keverjük össze és hagyjuk aktiválódni. Egy mély tálba tegye a l...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalók között szereplő kevesebbik vizet egy kis tálba öntjük, az élesztőt belemorzsoljuk, és feloldjuk benne. A nagyobb mennyiségű vízben feloldjuk a cukrot, és a sót. Egy...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű