-3 dl tej
-3 dl víz
-4 dkg vaj
-18 dkg kukoricadara
-25 dkg Brinza juhtúró
-1 kis tejföl
-1 fej vöröshagyma
-5 dkg szalonna
-10 dkg füstölt sajt
-1 csipet só
-A vizet, tejet, sót és vajat felforraljuk. A tűzről levéve kanalanként belekeverjük a kukoricadarát, majd a tűzre visszatéve 3-4 percig takarékon, állandó kevergetés mellett készre főzzük.
-A szalonnát apró kockákra vágjuk, saját zsírjában megpirítjuk. A zsír egy részével egy tűzálló tepsit kikenünk. Erre tesszük a kukoricadarát, majd a szalonnapörcöt egyenletesen elosztva. A maradék zsíron a hagymát megpirítjuk, majd ezt is elosztjuk a dara tetején. A juhtúrót elmorzsoljuk a dara tetején, rásimítjuk a tejfölt, megszórjuk a sajttal.
-Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt világosra sütjük, majd tálaljuk.
-Gyimesbükkön ordával készítik, az is finom, de én a szlovák juhtúrót tudom beszerezni.
A főtt krumplikat meghámozzuk és még melegen egy krumplinyomóval összetörjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, beletesszük a tojássárgáját és az egész tojást, majd a lisztet és öss...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A zsemlét vagy kenyeret beáztatjuk langyos vízbe. 2. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk. 3. A darált húsba beletesszük a kinyomkodott zse...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször elkészítjük a gombócokat: a húst összedolgozzuk a tojással meg a zsemlemorzsával, ízesítjük sóval, borssal. Vizes kézzel apró kis gombóckákat formálunk. Készítünk egy pörk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat a sóval habosra keverjük. Beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a cukrot, kicsit összedolgozzuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet és a szódát. Telje...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű