-20 dkg liszt
-20 dkg vaj
-5 csomag 10 g-os vaníliás cukor
-2 tojás / mérete: M, vagy L /
-16 dkg porcukor
-pár csepp citrom
-kajszilekvár
-A lisztet átszitáljuk. Hozzá adjuk a vaníliákat, kézzel elkeverjük a lisztben. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzá adjuk a tojások sárgáját és összegyúrjuk a tésztát.
-A tésztát 0.5 órára a hűtőszekrénybe tesszük letakarva.
-A pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és 3.5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A körlapokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
-A tojások fehérjét, a porcukrot és a pár csepp citromot nem túl kemény habbá verjük és mokkás kanállal kis halmokat teszünk minden körlapra.
-Közép meleg sütőben világosra sütjük.
-Ha kihűlt, 2-2 lapot lekvárral "összeragasztunk".
-Nem tévedés! A tésztában csak vanília van!
-Ne tegyünk sok habot a korongokra, mert sütés közben lefolyik, sütés után leesik!
-Vajjal jobb, de margarinnal is elkészíthető!
-Sütési idő hagyományos gáztűzhelyen 15 perc takarékon, majd lekapcsoljuk a sütőt és még 5 percig bennhagyjuk.
Összegyúrjuk a tésztához a lisztet szódabikarbónával, cukorral, tojással, sóval és vajjal. Kétfelé vesszük a masszát. Hozzágyúrjuk az egyikhez a kimaradt kakaót. Minimum 1 órára h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leveles vajas tészták készítése homlokegyenest különbözik a kelt tészták készítésétől. A kelt tésztákat meleg helyen kell összeállani és a legkisebb huzattól is féltve kell óvni....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük az édesítő anyaggal, majd hozzáforgatjuk a darált mandulát és a vaníliát. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt melegítsd elő 150 C fokra. A lisztet keverd el a sütőporral, majd morzsold el a vajjal. Ezután add hozzá a mézet, a tojássárgáját és a joghurtot. Az összes hozzávalót alapo...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Könnyű