menu

Családireceptkönyv.hu

Bagett alaptésztából


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


32 dkg langyos víz, szerintem 3,50dl
6 evőkanál olíva) olaj vagy olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő
20 dkg rétes liszt
44 dkg sima liszt
2 csapott teáskanál só

Elkészítés:


Az élesztőt belemorzsolom a vízbe, majd hozzáadom az olajat. A liszteket átszitálom, és beledolgozom az olajos-vizes keverékbe, majd a legvégén adom hozzá a sót. Puha és rugalmas tésztát dagasztok belőle.
Ha kenyérsütőben készítem el a tésztát, akkor az üst aljába öntöm a vizet, abba az élesztőt és az olajat. Elindítom a tészta programon, és hozzáadom az átszitált liszteket és a sót. Kb. 10 perc alatt kidagasztja a gép a tésztát.

Egy dagasztó tálat vékonyan kikenek olajjal, beleteszem a bucira formázott tésztát, majd letakarom és langyos helyen (pl. sütő vagy radiátor, már ha fűtünk) a duplájára kelesztem, ez úgy 40-50 perc.
Három részre osztom, alaposan átgyúrom és gombócokat formázok belőle. A gombócokat kézzel kinyomogatom laposra, majd elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomogatok a tenyerem élével. (ebben a bejegyzésben található egy videó, ahol bemutatják a bagett formázását, 1.52 perc körül található)

A megformázott rudakat kisodrom, és belerakom a bagett formába. (nemsokára hozok képeket arról, hogy lehet sütőlapon, sütőpapírral bagettet sütni) Letakarom és 20-25 percet hagyom kelni. Előmelegítem a sütőt 220 C°-ra, és egy hőálló tálkába vizet teszek az aljába.
A megkelt tésztát bemetszem, megspriccelem hideg vízzel, és a forrós sütőben szép ropogósra sütöm (~30-35 perc).

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ani
Házi kifli
Házi kifli

Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre da...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ír kenyér
Ír kenyér

A sütőt 200 C-ra kapcsoljuk. A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefírt és a vizet. Kézzel összedolgozzuk - nem kell dagasztani!!!! A lénye...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Tavaszi hajtovány (Gábor a pék)
Tavaszi hajtovány (Gábor a pék)

Részletes recept a linken Az elkészítés menete: 1. Tészta dagasztása a zsiradék utólagos hozzáadásával 2. Tésztaérés: 45 perc 3. Tészta nyújtása, töltése, feltekerése, felvág...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos pogácsa
Sajtos pogácsa

A tejet meglangyosítom. Belerakom a sót cukrot és az élesztőt. Felfuttatom. Egy nagy tálba belerakom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt a tejfölt a tojást és az olajat....

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk