20 dkg lencse,
25 dkg füstölt hús; ha ez nincs, füstölt szalonnabőr is jó ízt ad a levesnek;
1-1,5 dkg só,
1 kávéskanál mustár (el is maradhat),
1,5 dl tejföl.
Betétként csipetke vagy kemény tojáskocka.
A lencsét, előző este megválogatjuk, többször váltott vízben, dörzsöléssel megmossuk és körülbelül 4 dl hideg vízbe beáztatjuk.
A füstölt húst vagy csontot előre főni tesszük, mert a lencse hamarabb megpuhul, mint a füstölt hús.
A beáztatott lencsét hideg vízzel főni tesszük a finomra vágott hagymával együtt, felforrástól kezdve egyenletesen, lassan forraljuk.
Aki kedveli, egy kis babérlevelet is tehet hozzá.
Amikor a lencse félpuha, hozzáadjuk a füstölt hús levét, ha ez nincs, sózzuk meg a lencsét, egy kávéskanál mustárral is fűszerezhetjük. Ízlés szerint zöldségekkel is dúsíthatjuk a levest.
Cukorral pirított rózsaszínű rántással sűrítjük, tejfölre tálaljuk, enyhén savanyítjuk.
Nem is kell tovább gondolkodnom a holnapi levesen! :) Étvágygerjesztő! :)
A húst először blansírozzuk: hideg vízben feltesszük, felforraljuk, a vizet leöntjük, majd ismét felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot, a zellert és a fűszereket....
Elkészítési idő: 45 min Nehézség: KözepesA vajon átpárolom a felaprított spárgákat és megszórom liszttel. Felengedem zöldséglevessel és kiforralom. Alaposan leturmixolom és simára kevert kefirt adok hozzá.
Elkészítési idő: 15 Nehézség: KönnyűOlajon megpároljuk a fölkarikázott újhagymát, hozzáadjuk a mosott, felkockázott cukkinit, az egészet átforgatjuk. Felöntjük annyi zöldség alaplével, amennyi épp ellepi. (Alaplé h...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA babot előző este beáztatjuk. A hagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a paprikát és a feldarabolt húst. Mikor a hús félig megfőtt, a babot is beletesszük és...
Elkészítési idő: 1,5-2 óra Nehézség: Közepes