30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 3 ek tejföl
- késhegy só
Töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 3 dl tej
- 5 dkg búzadara
- 10 dkg mazsola
- fél citrom reszelt héja
- 2 tojásfehérje
- 2 db alma
- 10 dkg sárgabarack lekvár
A töltelékhez a tejet felforralom a cukorral, beleöntöm a darával elkevert mákot, és sűrű pépet készítek belőle. Ha kihűlt, hozzáadom a mazsolát és a citromhéjat. Az almákat meghámozom, lereszelem és azt is hozzáadom a mákos töltelékhez. Végül a tojások kemény habját is belekeverem óvatosan.
A tészta hozzávalóit összegyúrom annyi tejföllel, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. Két vékony lapot nyújtok belőle. Az egyikkel kitapétázom a vajazott tepsit, megkenem a barack lekvárral, elsimítom rajta a tölteléket, majd befedem a másik lappal. A tetejét megkenem tojássárgával, és megszurkálom villával, hogy a gőz szabadon távozhasson.
Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel kb 20 percig sütöm
A mákot gyógyszerként, élelmiszerként használták már ősidők óta.
Sok más hatása mellett, jó hatással van a csontritkulásra.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis tepsit/jénait/sütőtálat. Az átszitált lisztet, a cukrot, a kakaóport, a sütőport,...
Elkészítési idő: 10+40 perc Nehézség: KönnyűA tészta alapanyagait összegyúrjuk és egy órát a hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát apróbb kockákra vágjuk,feltesszük egy lábasban megpárolódni a mézzel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összedolgozzuk. Fél centi vastagra kisodorjuk nyújtófával. – a 10 dkg lisztet kikeverjük a 10 dkg langyos zsírral – majd ezzel a masszával megkenjük a kinyújtott té...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A tészta elkészítése: A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpacka csomagoljuk és felhasználásig a fagyasztóba tesszük. A fehér tésztát is összegyúrjuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű