2 közepes sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 közepes kígyóuborka (nyáron: 3-4 nagyobb (nem magos)
kovászolni való uborka (héjastól), 2 db zöldpaprika, 25 dkg fejeskáposzta, só, őrölt bors,
ecet, cukor.
A megtisztított zöldségféléket vékony csíkokra reszeljük, vagy gyaluljuk és adunk hozzá kevés őrölt borsot is.Salátalét készítünk ecet-cukor-só és kevés víz hozzáadásával, amit a zöldségekre öntünk, majd jól
összekeverjük.1-2 órára ( lefedve) hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Megjegyzés: a gyalult káposztát külön besózom, és addig gyúrom, míg levet ereszt, ettől kissé megpuhul,
így könnyebben emészthetővé válik és csak utána keverem a többi zöldséghez. A cvekedlihez lereszelt káposztával is így járok el,majd kinyomkodom a levét, és utána kezdem dinsztelni.
A cukrot és a sót kicsi langyos vízben feloldjuk, majd a többi vizet és minden egyéb hozzávalót hidegen bele teszünk a vödörbe. Jól összekeverjük és beletesszük a savanyítani valók...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tisztított kimagozott tököt kb. falatnyi darabokra vágtam. Közben lehet összefőzni a fűszereket a vízzel pár percig, hogy jól kijöjjenek a fűszerek ízei,cukrot,sót,ecetet is hoz...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehézkövetkezik a palackozás. A csavaros tető alá tegyünk egy réteg cellofánt, mert az ecetes lé marhatja a kupakot. Egy széles lábas aljára konyharuhát teszünk, erre annyi üveget ál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA céklát pucoljuk meg, utána karikázzuk vagy kockázzuk fel ízlés szerint, majd annyi vízben, amennyi ellepi, főzzük puhára. A kész céklát szűrjük le (a cékla főzőlevét ne öntsük ki...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű