40 dkg gomba
1 sárgarépa
1 fehérrépa
2 kisebb krumpli
1 kis fej hagyma
2 teáskanál liszt
1 kávéskanál pirospaprika
11/2-2 liter víz vagy, ha van húsleves lé
só
fűszerek:
majoranna, őrölt kömény, fehér bors, ételízesítő
olaj vagy zsír
tejföl /aki szereti/
petrezselyem /friss vagy szárított/
a nokedlihez
1 tojás
2-3 evőkanál liszt /amennyit felvesz/
pici só
A gombát /én meghámozom/, a répákat, a hagymát, a krumplit megpucoljuk, összevágjuk.
A hagymát a zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk és lefedve, a saját levében pároljuk.
10 perc után rászórjuk a lisztet /bestaboljuk/ és néhány percig pirítjuk.
A tűzről lehúzva /hogy meg ne égjen/hozzáadjuk a paprikát, majd előbb egy kis vízzel csomómentesre dolgozzuk ezt követően hozzáadjuk a fűszereket és felöntjük vízzel /húsleves lével/, ha forr, hozzáadjuk a gombát és az apró kockára vágott krumplit. 15 percig főzzük, eközben elkészítjük a nokedlit, majd kézzel apró galuskákat szaggatunk a levesbe.
Akkor kész, ha a galuskák feljönnek a leves felszínére.
Tálalásnál megszórjuk a petrezselyemmel és kínálhatunk hozzá tejfölt.
A húst egy edénybe tesszük és felöntjük hideg vízzel, a hagymát egészben hozzáadjuk, fűszerezzük és felfőzzük. A zöldségeket meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. Mikor a hús már...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A zöldségeket megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. 2. Kevés zsiradékon puhára pároljuk a vöröshagymát, és hozzáadjuk felkockázott zöldségeket és a zöldborsót. Sózzuk, borsozz...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűLegelőször feltesszük a csontlevest. Egy lábasban 2 dkg zsírt olvasztunk, beletesszük a finomra vágott hagymát és üvegesre, puhára pároljuk. A kelkáposztát megtisztítjuk, megmossuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát megtisztítottam, kockára vágtam és megfonnyasztottam. Hozzáadtam a lemosott, lecsepegtetett zöldborsót, majd annyi vízzel felengedtem, ami éppen ellepte. (ha nincs,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű