menu

Családireceptkönyv.hu

kakaós kalács


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
3 tojás sárga
2 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
4 dl tej
5 dkg vaj/margarin
késhegynyi só
töltelék:
3 evőkanál kakaó +2 evőkanál cukor, néhány csepp olaj-ezt rácsepegtetni a megszórt tésztára
vagy
8 dkg vaj/margarin
3 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor
kicsi fahéj /én minden kakaóshoz teszek/

a tetejére:
1 tojás
szeletelt mandula
esetleg díszítőcukor /elhagyható/

Elkészítés:


Egy nagyobb tálban összegyúrjuk a lisztet, a vajat, a tojást, a pici sót és a cukorral, kevés tejjel felfuttatott élesztőt és a langyos tejet is hozzáadva elkezdjük dagasztani.
Legalább 20 percig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz és el nem válik a kezünktől és az edény falától.
A tetejét és az alját is meglisztezve legalább 1 órát langyos helyen kelesztjük.
Ezt követően két felé osztjuk és 3-3 cipót csinálunk. A cipókat egyenként hosszúkásra nyújtjuk, majd
megszórjuk/megkenjük a kakaós cukorral. Ezt tesszük a két másik cipóval is, majd fonatokká sodorjuk őket. A három fonatot összefonjuk, majd körbehajtva beletesszük az edénybe, amiben sütjük. Az edényt sütőpapírral béleljük.
A másik 3 cipóval hasonlóan járunk el
Ismét kelesztjük, majd megkenjük a felvert egész tojással és megszórjuk a mandulával.
Hideg sütőben kezdjük sütni /addig is magasodik, míg a sütő bemelegszik/, közepes tűznél készre sütjük./30-40 perc/ Ha a teteje túl gyorsan barnul, alufóliával befedjük.


Trükkök, tippek, praktikák:


Ebből az adagból én két kalácsot készítek és 18 cm átmérőjű kőralakú edényben sütöm.
Kicsit időigényes, de megéri, mert nagyon finom.
Szeretem inkább a vaj nélküli változatot használni, mert ez nem folyik ki sütés közben.

kakaós kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gitka
Kókuszlisztes kuglóf
Kókuszlisztes kuglóf

170 fokon sütöm légkeverésesen, majd 160 fokon, csoki öntet helyett csináltam már fél citrom vagy narancs leve, és porcukor vagy eritrit darálva, keveréke, egy picit folyósra hagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Norita
Kalács
Kalács

Dagasztógépbe teszem a hozzávalókat a tojássárgája kivételével és hagyom, hogy a gép szép hólyagos tésztát készítsen. Kelesztőtálban duplájára kelesztem, majd lisztezett felületre...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Túrós - csokis kalács
Túrós - csokis kalács

A lisztet, sót, cukrot egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáadtam a porélesztőt és ezután is összekevertem. Beleöntöttem a langyos tej+joghurt keverékét, hozzáadtam a t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Szamoai kókuszos kelt kalács
Szamoai kókuszos kelt kalács

Ha nem kókusztejet használunk, akkor 4 dl tejben kb 10 dkg kókuszreszeléket puhára főzünk és hagyjuk langyosra hűlni. Az élesztőt a langyos vízben egy teáskanál cukorral felfuttat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk