40 dkg liszt,
fél csomag sütőpor,
1 lapos ek só,
25 dkg margarin vagy 20 dkg zsír,
1 ek 10 %-os ecet,
3-4 evőkanál tejföl
1 tojás a lekenéshez
valami, a szemek kialakításához /bors,napraforgómag/
A hozzávalókat összedolgozni (a tejföl annyi, amennyitől összeáll), és letakarva néhány órát (vagy akár pár napot is) pihentetni kell a hűtőben.
Ha kivettük a hűtőből, kinyújtjuk és kialakítjuk a malacokat.
Egy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tészta egy részét, egy másik részéből kisebbeket szaggatunk, ebből lesznek az orrocskák. A nagyobb korongokat megkenjük felvert tojással, kicsit bemetsszük és visszahajtjuk, így lesznek a fülei. A kisebb korongokat fogpiszkálóval megszúrjuk, ez lesz a orron a lyuk, majd a nagyobb korongokra /fejre/ ráillesztjük az orrocskákat és tetszés szerinti maggal/borssal díszítjük. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon rózsaszínűre sütjük.
megjegyzés:
borssal készítve szebbek a szemek, mint napraforgóval, de ebben az esetben fogyasztás előtt távolítsuk el őket a süteményről
Az élesztőt elkeverem a langyos cukros tejben. Hagyom, hogy kb. 10 perc alatt felfusson. Ezalatt a lisztet elmorzsolom a margarinnal, elkeverem a sóval. Közepébe mélyedést készítek...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, és összegyúrjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát sütőpapíron vékonyra nyújtjuk. Lekenjük a felvert tojásfehérjével, ízlés s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kétféle lisztet szitáljuk bele egy tálba, majd keverjük hozzá a sót. Ezután adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, kev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés A hozzávalókból tésztát dagasztunk, tudom hogy furcsa, de vízzel kell az élesztőt futtatni és teljesen simára, hogy egy pici gumó se legyen benne. Olyan lágynak kell len...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű