menu

Családireceptkönyv.hu

Házi rétes


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Igazából nehezen vettem rá magam elsőre, hogy megpróbálkozzak vele, nekem kicsit nehézkesnek tűnt a nyújtása, így mindig boltit vettem, amíg egyszer rá nem vettem magam, hogy kipróbáljam, azóta viszont inkább elkészítem, sokkal finomabb és nem is olyan nehéz nyújtani, mint gondoltam. Töltelékben nálunk kizárólag a meggyes és almás fogy el, így csak ezeket írom le, ahogyan én készítem. De bárhogyan és bármivel lehet tölteni, ki mivel szeretné. A receptben felezem a lisztet, de nagyon sokszor én csak simán a rétesliszttel készítem el, nem minden esetben felezem a két lisztet, attól is függ, mennyi réteslisztem van itthon. Viszont nem készítettem még csak simán a finomlisztből.


25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 2 evőkanál olvasztott zsír (állítólag a kacsa a legjobb, én sima disznózsírt szoktam, mert az van itthon), 1 db tojás, 2 csipet só, 1 teáskanál ecet (10%-os), 250 ml langyos víz,

Töltelék almás:

6 db nagyobb darab alma, 4 evőkanál cukor, 1 teáskanál fahéj, kb. 2 marék zsemlemorzsa

Töltelék meggyes:

1 kg kimagozott meggy, 2 evőkanál olaj, 10 dkg búzadara, 4 evőkanál cukor (ízlés szerint mehet több is), 1 teáskanál fahéj,

Tetejére:

Pici olaj

Elkészítés:

Elkészítés:


A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zsírt,

és jól elmorzsoljuk a liszttel.
A vízben elkeverjük a sót és ecetet, majd apránként adagolva a liszthez adagoljuk,

jól összegyúrjuk,
kidolgozzuk egészen addig, míg hólyagos, szép fényes, ruganyos tésztát kapunk, és már nem ragad a kezünkhöz sem. (10-15 perc)

Kétfelé osszuk.
Egy sütőpapírt megkenünk olajjal.
A tésztát is beolajozzuk
és ráhajtjuk a sütőpapírt,
ebben csomagolva legalább 30 percig pihentetjük a tésztát.

Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket.

Az almáshoz: Az almákat megmossuk nagylukú reszelőn lereszeljük, levét kissé kinyomkodjuk, (nem kell teljesen, mert akkor száraz lesz) hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és összekeverjük.

A meggyeshez: A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd a levét kissé kinyomkodjuk (nem nagyon csak picit). Egy edénybe olajon megpirítjuk a búzadarát,

hozzáöntjük a kinyomott meggylevet és megforraljuk,

hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még,

majd levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Addig a búzadara is megpuhul.

Pihentetés után a tészta akkor jó, ha az ujjunkat belenyomva a tészta puha és benne marad az ujjunk nyoma.

Az asztalra egy vászonlepedőt vagy terítőt teszünk, megszórjuk, kevés liszttel rátesszük a tésztát és elkezdjük nyújtani, húzni.

Alá nyúlva a kézfejünkkel húzzuk óvatosan,

assan egészen addig, míg szép vékony nem lesz, a tésztán átlátszik a terítő.

A vastag széleit egy késsel levágjuk.

A töltelélek a szélétől kb. 10 cm-re tegyük egy sorba,

majd a maradékot eloszlatva tegyük a tésztára,

A szélét ráhajtjuk a töltelékre,
majd a terítő segítségével göngyöljük fel.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

Tetejét megkenjük olajjal,
majd 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

A teteje is olyan van, aki egész tojással, van, aki csak sárgájával és van, aki olajjal keni meg. Én utóbbit szoktam, így mondták anno és nekünk így bejön.

Házi rétes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Forrázott, kefires palacsinta recept
Forrázott, kefires palacsinta recept

Elektromos habverővel felvertem a tojást a sóval, jó habosra, lassan hozzáadagoltam a forró vizet, majd a kefirt, közben tovább habosítottam. Egy mélyebb edénybe szitáltam a liszte...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Apaci
Túrós nokedli
Túrós nokedli

8-10 dkg kolozsvári szalonnát apróra vágunk, 1 ek olajjal zsírjára sütünk, 1 nagy fej szeletelt vöröshagymát beledinsztelünk, félretesszük. 2 egész tojást 30 dkg félzsíros tehéntú...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bögrés-almás palacsinta
Bögrés-almás palacsinta

A tojásokat elválasztjuk. A sárgájákat a cukorral, vaníliás cukorral, a sóval jól kikavarjuk. Hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjü...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Virsli pongyolában
Virsli pongyolában

1. A virsliket megfőzöm. 2. A leveles tésztát hagyom kiolvadni, majd kisodrom 1 cm-es vastagságúra és 10 csíkot vágok belőle. 3. A csíkokat átfedéssel rátekerem a virslikre...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk