1 kg főzőtök
300 g sárgarépa
300 g hagyma
300 g paradicsom
friss kapor (tetszés szerint)
100 ml olaj
1 evőkanál paradicsompüré
2 teáskanál só
fél teáskanál őrölt bors
Zsenge tököt használunk a krém elkészítéséhez. A tököt hámozd meg, majd vágd kis szeletekre, tedd egy tálba és szórj rá sót, hagyd állni 15 percig.
A hagymát hámozd meg, szeleteld fel, a répát tisztítsd meg és reszeld le, a paradicsomnak húzd le a héját. A tököt nyomkodd ki, majd tedd egy edénybe és kevés olajon pirítsd meg. A hagymát és a répát egy másik serpenyőben, kevés olajon pirítsd meg, majd add hozzá a paradicsomot és párold pár percig. A tököt és a zöldséget keverd össze és robotgéppel pépesítsd. Add hozzá a paradicsompürét, majd főzd 30 percen keresztül, folyamatosan kavargatva, hogy le ne ragadjon. Mielőtt elkészülne, add hozzá a fűszereket és tetszés szerint keverd hozzá a felaprított kaprot is, főzd még 5 percig.
Ha szeretitek a csípős ízeket, keverhetsz hozzá kevés őrölt csilit. A forró tökkrémet öntsd tiszta befőttesüvegekbe, tedd rá a kupakokat és fordítsd fejjel lefelé, takard le egy paplannal és hagyd állni, amíg kihűl.
Ezeket mindet feldarabolva egy nagyobb lábosba teszem... alaposan szét főzöm... botmixerrel mixelem... jó krémessé teszem... mehet vissza a tűzre... most már tenni kell rá egy fedő...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz összes hozzávalót keverjük össze, és használjuk legalább 15 perccel a sütés előtt. Amikor készre sült, mázzal vonjuk be. Ez lehet lekvár + csili keveréke, vagy egy jó BBQ szós...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű5 dkg vajon 5 dkg lisztet átpirítottam és felöntöttem kb.5 dl tejjel, azaz besamelt főztem, simára és mártás sűrűségűre só, bors hozzá 1-2 ek. ecetes torma ízlés szerint hozzák...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fűszerkeverékhez a mozsárba szórok 1-1 evőkanál koriandermagot, egész római köményt, durva tengeri sót, egész borsot majd porrá zúzom. Hozzáadok egy kanál őrölt csilit, kurkumát...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű