50 dkg liszt
2 dkg élesztő
kés hegyni só
1 egész tojás
1 tojássárgája
4-5 kávéskanál cukor
2,5-3 dl tej
5 dkg vaj
50 dkg lisztbe belekeverünk langyos tejjel megkelesztett 2dkg élesztőt késhegynyi sót,1egész tojást és egynek a sárgáját,valamint-4-5 kávéskanál cukorral elkevert langyos tejet(kb 2,5-3 dl) hogy jó gyenge tésztát kapjunk.Jól kidolgozzuk,míg szép sima lesz és hólyagokat vet.ekkor hozzáadunk részletekbe 5 dkg olvasztott vajat ,(ettől lesz foszlós a kalács).meleg helyen lassan megkelesztjük duplájára.Belisztezett deszkán annyi részre osztjuk ahány fonatott akarunk csinálni.majd zsírozott tepsibe tesszük és ujra megkelesztjük Felvert tojással megkenjük 180C -os sütőben szép pirosra sütjük.
Először elkészítjük a tésztát. A lisztet elkeverjük a cukorral és a csipet sóval, hozzámorzsoljuk a margarint (vajat) és az élesztőt, a tojásokat, hozzáöntjük a vizet, és tésztát g...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesLehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KözepesA három tojás sárgáját a porcukorral a vajat fokozatosan hozzáadva habosra verjük, a liszttel és a dióval összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, sütőpapírral kibélelt tepsiben elterítjük,...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt ½ dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. A liszteket átszitáljuk, csipetnyi sóval ízesítjük és folyamatosan keverjük robotgéppel. Közben adjuk hozzá az olvasztott v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű