menu

Családireceptkönyv.hu

MINDENMENTES, TELJES KIŐRLÉSŰ HÁZI KENYÉR (GLUTÉNMEN


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 1 püspökkenyérformához (kb. 1150g kenyér lesz)
590ml langyos víz
1 csomag friss élesztő (mindegy, hogy 42g vagy 50g)*
2 ek. (20g) méz (vegánoknak 2 púpos kk. cukor)
2 ek. olívaolaj
5 csapott ek. bolhafűmaghéj (psyllium husk, útifűmaghéj néven is ismert)
5 csapott ek. lenmagliszt/darált lenmag**
210g hántolt köles
90g kukoricaliszt
90g hajdina
170g barna rizsliszt
1 kk. só

Elkészítés:


1. A vizet egy mérőpohárban vagy egy literes edényben melegítsük meg (mikróban) az 1 ek. mézzel, majd futtassuk fel benne az élesztőt.
2. Eközben mérjük be a turmixgépbe vagy kávédarálóba (kinek mije van) előbb a kölest, és daráljuk meg, majd a hajdinát. Érdemes külön-külön, mert a hajdina nagyon hamar készen van és csak hígítaná a kölest. Utóbbit én úgy szoktam, hogy egy magasabb és egy alacsonyabb fokozatot váltogatok: az egyiken még éppen keveredik is a köles, a másik “darál”, így 2-3 perc alatt lisztes-kukoricadara-szerű lesz, úgy pont jó.
3. Az időközben felfutott élesztőhöz keverjük a 2 ek. olívaolajat, majd a lenmaglisztet és a bolhafűmaghéjat. Hagyjuk őket pár percig, hogy magukba szívják a vizet, de ne túl sokáig.
4. Közben mérjük a liszteket és a frissen darált kölest és hajdinát egy nagy keverőtálba, sózzuk.
5. Az élesztőnek adjunk enni még 1 ek. mézet, majd öntsük a keveréket a lisztekhez, nagyjából keverjük össze. Dagasztógéppel dagasszuk pár percig. A massza kicsit nedves, ragadós elsőre, de ez nem baj, mert kelés közben a lenmag és a bolhafű még vesznek fel vizet.
6. Letakarva hagyjuk kelni meleg helyen 1 órát, amíg kb. duplájára dagad. (Ha türelmetlen vagyok, forró vízzel teli tálra teszek egy tányért, arra a letakart tálat – így 40 perc is elég.)
Eddig a pontig nekem kb. 25 perc összeállítani, ha azzal kezdem, hogy előveszem a turmixgépet és megdarálom a kölest, hajdinát.
7. Ha megkelt, finoman gyúrjuk át és formázzunk belőle kerek cipót vagy tegyük sütőpapírral kibélelt püspökkenyérformába. Liszttel szórjuk meg a tetejét és kenjük meg olívaolajjal, meg is szórhatjuk ilyen-olyan magokkal. Pihentessük még 30 percet.
8. Végül süssük 200 fokos, légkeveréses sütőben 50 percig. Tegyünk egy tál vizet is a sütőbe, hogy ne száradjon ki. Élvezzük a friss kenyér illatát, amint betölti a házat. :)
9. Ha megsült, vegyük ki rácsra a formából és hagyjuk teljesen kihűlni!
A legjobb, ha este lesz kész és reggel vágjuk fel. Melegen a zselés magok miatt kicsit ragacsos lehet, de kihűlve pont jó! Nagyon szép vékony szeleteket lehet vágni belőle.

Én felszeletelem az egészet, és lezárt dobozban, a hűtőben tartom. Mielőtt eszünk, egy ősrégi melegszendvics-grillen melegítek belőle pár szeletet, és olyan, mintha frissen sült kenyeret ennénk.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://www.mindenmentes.hu/2012/11/mindenmentes-teljes-kiorlesu-hazi-kenyer-glutenmentes-tojasmentes-szojamentes/

MINDENMENTES, TELJES KIŐRLÉSŰ HÁZI KENYÉR (GLUTÉNMEN

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Teljfölös pogácsa (Gángó Balázs/Lali esküvő)
Teljfölös pogácsa (Gángó Balázs/Lali esküvő)

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Rusztikus molnárka
Rusztikus molnárka

A tejben kevés liszttel és cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a sót, az olvasztott zsírt, a cukrot, majd az élesztős tejet. Egyszerűen egy villával, néhány mo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
PUPUSAS
PUPUSAS

1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd az olaj és a víz hozzáadásával tésztát kapunk. Gombócra formázzuk, becsomagoljuk egy fóliába és addig pihentetjük, amíg elkészül...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gitka
Gyros pitában
Gyros pitában

Ezeket kidagasztottam,enyhén lágy volt a tészta,de nem vészes,lisztezett szilikonlapra borítottam görgettem erre-arra így mindenhol lisztes lett,ekkor tudtam formázni,addig ragadt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk